View Single Post
Eski 12-02-2010, 00:59   #30
kenan dıramalı
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi beyzagıda Mesajı Göster
sevgili kenan bey siz sorunuzu sayın bahtiyar a yönelmişsiniz ama bende bilgim dahilinde cevap yazma zarureti hissettim 18 dekarlık araziden ve buraya kuyu açtırmaktan bahsediyorsunuz sayın bahtiyar beyin açtırdıgı kuyu gibi kuyu açtıgınızda birinci olarak kara suyu 2. olarakta akarsuyu bulursunuz kara su dedigimiz yagan yagmur ve kar suyunun topraktan süzülerek aşagı katmanlara inmesi ve daha aşagıya süzülemedigin de birikerek topragın altında gölet oluşturmasıdır ki bu su yani kara su geçicidir size tam su lazım oldugunda sizi susuz bırakır 2. su akar su ise birinci katmanında kalacagınız için daha derine kazamassınız akan suyun debisi buna müsade etmeyebilir o yüzden birinci su kademesinde kalırsınız oda kuyu yüzeyine dogru şişer şişmesi yine suyun debisiyle alakalıdır ne kadar güçlüyse o kadar yukarı şişme yapar 10 metrede bu akar suyu buldugunuzu varsayalım suyun akış şiddetide(debisi)gayet iyi olsun su kuyunun agzına kadar şişse bile bu su sizin belirtiginiz 18 dekar lık arazinizi sulamaya yetmez.
acizane olarak size tavsiyem kuyu açma işleri insanın torunlarına bile bırakabilecegi kadar saglam ve suyu yeterli olacak şekilde yapılmalı ve yıllarca tekrar, tekrar su bulmak için para harcanılmamalı o sebepten sondaj işlemi yaptırarak su kuyusu açtırmanız kesin ve saglıklı çözüm olacaktır sevgiyle kalın.
Sayın beyzagıda;

Öncelikle ilğinize teşekkür ederek başlamak istiyorum.Benim düşüncem bahtiyar beyin kuyusu benzeri degilde biraz daha geniş çaplı olarak düşünmüştüm.Aslında konuyu daha detaylı anlatmak sanırım daha dogru olacak.Bahsettiğim bu 18 dekarlık arazinin tamamını kullanmayıp sadece 3 dekar'lık kısmını domates serası yapıp damlama sulama metodu ile sulamayı planlıyorum.Kuyudan alacagım suyu 3 dekar domates serasında damla sulamada kullanacagım.Arazi oldukça dik ve meyilli. Şöyle tarif edebilirim.Traktör bu arazide saglı ve sollu olarak çift yönlü sürüm yapamıyor Sadece yukarıya boş çıkıp,yukarıdan aşagıya dogru sürerek gelebiliyor.O kadar meyilli bir arazi yani.Ama çok enterasan bir durum daha var,o da arazinin bu özelliği sadece 15 dekar'lık kısmı.Diğer kalan 3 dekarıda aşagıda bir kuru dere yatagında ve oldukçada düz bir zemine sahip.Bu 3 dekarlık kısım benim sınırım dahilinde.Ve akabinde sınırın devamı olan yine 3-4 dekarlık bir düzlük alan devam ediyor ama orası köy mülkiyetine ait.Yani köy mülkiyetine ait olan bu boş alanı kimse kullanamıyor.Zamanında köylüler burada hayvanlar barınsın dinlensin ve suyunu içsin diye (1) adet de eski usul taş'la örme kuyu açmışlar. Bu kuyu silindir biçiminde yaklaşık 1 metre çapında, derinliği 10 metre .özellikle kendim ip sarkıtmak sureti ile ölçtüm.ilk 5 metresi boş devamı olan ikinci 5 metresi su dolu,yani kuyuda devamlı 5 metre su bulunuyor..Bu tarih 2007 yılı ogustos ayı idi.2007 yaz ayı çok kurak olmuştu bizim burada,civardaki kuyularda (adi) bile sular çekilmiş su kalmamışken, köylüler bu bahsettiğim kuyudan tankerlerle su almaya geliyorlardı.
Benim ise keson kuyu açmayı planladıgım yer bahsettiğim köye ait kuyuya 20-25 metre mesafede ama kendi arazi sınırım içinde,hatta biraz da kot farkı düşük.Benim kuyu açacagım yer daha aşagıda kalıyor.Köylüler benim sınıra yakın kendi arazim içinde de kuyu kazılsa kesinlikle su çıkar diyorlar.Zaten burası kuru dere yatagı.ve bu dere yatagının aşagılara dogru gidildikçe 600-700 metre ilerde birkaç tane daha bu tip kuyular mevcut.
Açıkçası bendeki fikir şu.Buraya 6 metre çapında beton büz ile keson tipi yani,10 metre aşagıya inmek,beton büz oldugu içinde yıkılma tehlikeside olmaz çalışanlar açısından.Yakınımda bulunan köy kuyusundaki su verimliliği gibi olsa 5 metre su depo eder bu da yaklaşık 140 ton gibi su rezervi demek.(hacim hesabımda dogrumu? onu da tam bilmiyorum.Yanlışsa lütfen düzeltin)
Aslında bunu bir kepçe ile yaptırmayı düşünüyordum ama yukarıda Bahtiyar beyin fiyatını çok ucuz görünce bu ustalarla bir görüşüp konuşmak istemiştim.Büzleride bir traktör arkasında hidrolikli vinç ile kuyunun üzerine ilave ederek kazıyı tamamlayabiliriz diye düşünmüştüm.

Bu durumdada bahsettiğiniz kara suyu oluyor bizdeki.Yagmur toplama suyu yani.Çünkü yanımızdaki dere yıllardır kuru su akmıyor,ancak çok kuvvetli yagmur yagdıgında dere akıyor daha sonrada su hiç yok.

Bu bilğiler ışıgında sanırım sorumu degiştirmem gerekiyor.
10 metre derinlik,6 metre çaplı,hazır beton büzlü keson kuyu aşagıda devamlı olarak 5 metre su depo edebilen (yakınımdaki köy kuyusundaki debi ğibi olacagını farz sayarak) Buradaki fark, köy kuyusunun çapı 1 metre, benim kazıyacagım keson kuyunun çapı 6 metre olacak.
3 dekar domates serası ve damlama sulama yapmak. Böyle bir projem var,birde böyle bir degerlendirme yapmanızı rica edecegim.

Not: Ayrıca böyle bir kuyu ile 3 dekarlık domates serası için, damlama sulama konusunda deneyim ve bilği sahibi olan arkadaşlarımızda varsa lütfen onlardanda bilği rica ediyorum
Saygılar sunar teşekkür ederim.

kenan dıramalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön