Kazlarla yabani ot mücadelesi konusu pek çok kişi gibi benim de ilgimi çekti.
Açıkçası kazlara ilişkin hiç bir tecrübem olmadı.
Diğer başlıkta bundan bahseden Sayın Todor başta olmak üzere, bilgisi olan tüm üyelere soruyorum;
Yaz süresinde yarı açık olan seramızda (genellikle havalansın diye yan duvarını açıyoruz) ve sebze bahçemizde son derece amatör olarak ve kendimize yetecek kadar çilek, domates, kabak, salatalık, patlıcan, biber, maydanoz, dereotu, roka, kıvırcık salata, marul gibi sebzeleri yetiştiriyoruz. Prensip olarak ilaç kullanımına karşıyız, bahçeden içeri elimizden geldiğince kimyasal sokmuyoruz. Tavuklarımız ve horozumuz var ve serbest geziyorlar ama sebze bahçesi/seranın olduğu kısma girmelerine izin vermiyoruz. Ayrıca bahçede meyve/zeytin ağaçlarımızın yanında bol miktarda da asmamız var.
Sebze bahçesi ve seradaki yabani otların temizliğinde kullanmak üzere kaz edinmemiz söz konusu olsaydı:
1-Tavuk ve horozlarla, hatta kediler ve köpekle bir problem yaşarlar mı? Şu an bizdeki hayvanlar kazları tanımıyor, hiç bir hayvanın bir diğerine zarar vermesini istemeyiz.
2-Aynı anda kaç kaza sahip olmalıyız? Sebze bahçemiz ve seramız geniş değil, ama kazlar tek başlarına yaşayabilirler mi, yoksa en az iki tane mi olmalılar?
3-Yukarıda saydığım tüm sebzeler düşünülürse, biz bu kazları bahçeye hangi mevsimde sokmalıyız? Yaz boyunca biberlerin arasındaki otları temizlemek gerekiyor, kazlar biberlere zarar verir mi örneğin? İlgilerini çeken sebzeler hangileridir?
4-Sanırım bahçede yapay bir gölet hazırlamak gerekecektir, bunun derinliği ve alanı ne kadar olmalıdır?
5-En yakın köyden bir veya bir kaç kaz bulsak, bizde bir kaç hafta kalsalar ve sonra iade etsek? Böyle bir fayda görür müyüz yoksa çok mu saçma olur?
Beni aydınlatabilecek her cümleniz için şimdiden tek tek teşekkür ederim.
Saygılarımla,