View Single Post
Eski 11-02-2010, 20:02   #1003
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
bozon arkadaşıma, mikrobiyal gübrelerin tanımı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozon Mesajı Göster
Değerli Epsody!
Konunun bu tarafını dile getirdiğiniz için teşekkür ederim. Bize, deneyimler, gözlemler, dikkat çeken noktalar gerekli. Olumlu, olumsuz demeden bunlar dile getirilmeli. Kimse korkmasın ürünümüzde zayıf bir yan var diye. Bu güne kadar kullandıklarımız mükemmel mi? Bırak mükemmelliği, zararları var. Biz de bunu bile bile yıllardır kullanıyoruz. Ben, eksiğiyle fazlasıyla biyolojik esaslı çözümlerden yanayım. Zayıf kalan yanları da, nasıl gidereceğimizi birlikte bulmaya çalışalım.
Arkadaşım size gözden kaçan bir iki ayrıntıyı açıklamak için, bir iki örnek vermek istiyorum, ben mikrobiyal canlıları kompost yapımıyla tanıdım, bu minik canlılar kompostu toprak yapısına dönüştürmek için hummalı bir faliyet içinde oluyorlar, ben onların bu faaliyetlerini kompost yığınların içindeki oluşan enerjiden anlıyorum, yakın bir gözlem içine girerek yığını bozduğumda onların ihtiyaçlarını görmüş olmaktayım.

Kompost oluşumunun dengeleri içinde C/N'nin kuralları işliyor, nedir bu C/N'nin kuralları dersen mikro organizmalarının çalışmalarını ve üremelerini sağlıyacak besin elemetlerinin, ne miktarlar içinde olacağıdır, bu genelde ideal kompost malzemesinin içeriği gibi görülsede, esasında mikro organizmalara sunulacak besin ve enerjinin ülçülerinide belirtmektedir, nedir bu ölçünün rakamsal değeri dersen 25/1ila 35/1 oranda olması gerektiğidir, bu dengeye nem ve havada eşlik etmektedir.

Ben yığını bozduğunda bu dengenin ne yönde bozulduğunu tespit ettiğimde, bu mikro canlıların taleplerinide karşılıyarak, kompostun olgunlaşma işlemini devamınıda sağlamaktayım, atıklar içinde onların temel ihtiyacı olan carbon ve azot her zaman mevcut, fakat faaliyetleri sonucu oksijen eksiklği ve nem eksikliği kompost yapısını bozacak dengeler içinde olduğundan bunların yerine getirilmesini ivedilikle yapmaktayım.

Sonuçta onların yaşama haklarını koruyarak kompostumun işçilerinin isteklerini karşılamış oluyorum, bu işlem kompostumun işlenerek iyibir toprak ve gübre oluşumu ile sonlanmaktadır, ben bu oluşumdan birçok tecrübeler de kazanmayla kompost için faaliyet gösteren bu minik canlıların bu atıkları işlerken bir çok çeşidinin çalışmasıyla olduğunun bilincinde olarak insan sağlığı için potansiyel tehdit oluşturan bakterinlerinde bu işler içinde görev almalarıyla bu işlerin yapıldığını görerek bu minik canlılara dost düşman sıfatları yakıştırmayı insanlığımada sığdıramıyorum.

Bu açıklamalarım mikro canlıları anlatmak için bir örnekti, mesajımın mikro canlıları anlatmaya yetmiyeceğini bilmekle beraber, bu canlılar bizim topraklarımızı gerçek bahçıvanları olduklarıdır, onların haklarını gözeterek topraklarımıza zehirler bulaştırmadan onların yaşam standarlarını yükseltmek istiyorsak onlara dışardan kendilerine uygun özellikte besin ve enzimler sağlarsak onlarda görevlerini yapmada bir engel olmıyacaktır.

Tartışmalar B5A nın üzerinde yoğunlaşıyorsa ozaman bu gübrenin özelliği içinde birçok enzim ve mikrobiyal vasıllarından dolayıdır, yok olan tartışılmaz.

Benim şahsi görüşüm bu yöndedir, sevgi ve saygılar sunarım.

epsody Çevrimdışı   Başa Dön