View Single Post
Eski 10-02-2010, 16:48   #157
ihsankaya45
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
karadeniz tarımsal araştıma enstütisünden öğrendiğim bilgileri paylaşmak istedim.

- kurutma için hangi cinsleri önerirsiniz ?
Kurutma için daha çok buruk olan iri çeşitler tercih edilmektedir. (Hachiya vb. olabilir.)



- tek cins (hachia v.b) dikmek yeterlimi,dölleyici gereklimi, dölleyici renk değişikliğine neden olurmu ?Tek çeşit ile bahçe kurulabilir, ancak daha iyi bir verim için tozlayıcı çeşit 8'e 1 oranında dikilmelidir. Hachiya çeşidinde tozlayıcı meyve etinde değişime neden olmaz. Sadece kakaolu veya çikolatalı çeşitlerde meyve etinde değişim olur. Tozlayıcı olarak Jiro, Ghona Gali, Gailey gibi çeşitler kullanılmaktadır.



-meyve kurutmasını nasıl yapılmasını önerirsiniz?
Meyvenin kurutulması konusunda Türkiye'de fazla bir çalışma maalesef yok. Ancak, Japonya'da direk güneş görmeyen serenlerde kurutma yapılmaktadır. Kabukalrı soyulup, sap bölgelerinden iplere meyveler bağlanmaktadır. Bu şekilde dizilen meyveler kurutulmaktadır.


- kurutulmuş meyvenin pazar sıkıntısı olurmu?

Kurutulmuş meyvede sıkıntı sadece tanıtım ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Kaliteli üretilmiş trabzonhurması ürünlerinin ülkemiz insanının damak zevkine uygun bir meyve türü olduğundan pazarlaması da sorun olmayacaktır. Eğer kaliteli kurutma yapılabilirse ihracat imkanı da olan bir meyve türüdür.
bilgilerinize.

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön