View Single Post
Eski 10-02-2010, 06:15   #1151
demirgonenc
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 45
"Arbequina
Originally from the town of Arbeca, in Lérida. This olive is cultivated over 45,000 hectares (almost 110,000 acres) in Lerida, Huesca, Tarragona, and Zaragoza.
The olive, with an oval shape, has a low flesh-to-stone ratio. Due to its small size - an average of 1.9 grams - it is difficult to harvest mechanically, but it is very highly regarded because the tree produces a large amount of fruit with a relatively high oil yield of 20.5%. The Denominations of Origin of this variety are Les Garrigues and Siurana.
The oils produced by this variety have a high content of linoleic acid and therefore a certain tendency to oxidation, so they should be stored in a cool, dark place and consumed early in the season. These oils are dense and fluid, tasting of orchard fruits. Although they are highly regarded oils, the production tends to suffer due to the variations in climate in the areas of cultivation, especially during periods of drought"
----------------------


Yukarıdaki bir İspanyol sitesindren alıntı...ürünün küçük olmasından dolayı mekanik hasadın güç olduğunu söylüyor...


"Arbequina is the major olive tree of California and Catalonia in Northeast Spain. It is a relatively small tree with small fruit, it is suitable for dense planting but hard to harvest by conventional shakers. The oil is considered of high quality but not very stable in storage. The production starts early and is high, with relatively small alternating production.

It is the major cultivar in Catalonia particularly in Lleida and Tarragona. Traditionally planting was up to 200 trees per hectare but is planted considerably denser in new modern orchards. New hybrids of Arbequina are planted in high density plantings to maximize oil production.

Arbequina is considered frost hardy and well adapted to different soil types. In the Central Valley of California trees regularly take 22f winter nights without any problems. As the crown is small it is suitable for dense planting. In Catalonia the Arbequina is usually self-fertile. The yield is high and it is considered an early bearer. The fruit is small with oil content 20-22% under non-irrigated conditions. The oil is of high quality with a fruity flavor but its stability is not very high"
-----------------

Bu da bir Amerikan sitesi. Yaygın "sarsıcı" dediği mekanik alet veya makinalarla hasadın zor olduğunu söylüyor.

Bunların dışında benim anladığım, bu cinsin yağının saklanmasının zor olması. Tüketimin fazla olduğu ülkeler için iyi gibi. Çünkü böyle tanesiyle biraz yağ filan masaya konulsun yenilsin isteniyor. Birçok bilgi yağın saklanmasının ve kalitesini uzun süre muhafaza etmesinin zor olduğıunu söylüyorn. Yağ oranı ise iyi. Yine dediğimi gibi adamlar kendilerine göre bir türe ağırlık vermişler. Bana göre hemen tüketim için keyifli olabilir.

Bu arada bir zeytin fidanını Amerikalıların 14 dolar gibi yüksek bir rakama sattıklarını gördüm ve hayret ettim. Ya bizim fidanlarda bir gariplik ya bunların fidanlarında bir keramet var. Arbequina fidanı üzerinde bir iki meyve varsa 24 dolara kadar çıkıyor.

24 dolar verip bunu alsam sabah akşam gerginlik yaşar, düzenim bozulur aman başına birşey gelecek diye. Oysa benim amacım dertten tasadan kurtulmak.

Bu fidan için üzülüyorum. Bizim mahalleye gelirse bozulur bu çocuk. Bizim yerli türler bu sosyetik cocuğun huyunu filan de bozar.


Düzenleyen demirgonenc : 10-02-2010 saat 06:48
demirgonenc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön