View Single Post
Eski 09-02-2010, 01:11   #290
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Amatörler için alçak tünel seralar (50-100 m2 civarı) uygun olabilir. Sağlamlık ve yük çekme özellikleri dikkate alınarak bu iş için 3/4 parmak kara boru(Kalörifer borusu) veya galveniz su boruları bükülerek kullanılır.

Bükme işi sn kumyakanın dediği 3 top silindir (üçgen şeklindeki makaraların arasından geçirilerek) düz boru yay şeklinde bükülür. Bu malzemede standart boy 6 m. dir. büküldüğü zaman iki ucunun arası 3,6m. olur.

Bükülen boruların tepe noktasına ve iki yan taraflarına lama U şeklinde , arasından 1/2 parmak boru geçecek şekilde içten kaynatılır. U nun sırt kısmına 8mm delik açılır. U kelepçe şeklinde yanlardan (ve tepeden) geçecek boruyu bol gelecek şekilde sarmalıdır. Bolluk içine geçen borunun yanına 2 parmağın gireceği şekilde olmalıdır. Kafa kısımlarına gelecek yaylara ise aşağı doğru 1m aralıkla iki adet 10-15 cm lik delikli lama kaynatılır. Bu lamalara Ahşap kapının çerçevesi tutturulacaktır. Aynı zamanda yayların ayak kısımlarına ucundan 3 cm uzaklıkta bir 8mm lik delik delinmelidir ve bu deliğin üzerine yine 8 mm lik somun kaynatılmalıdır.

Temel olarak 60 cm boyundaki 3/4 çapında demir boru kazıklar kullanılır. Fakat bu boruların tek tarafına , içine 1/2 parmak 20cm lik bir boru yarıya kadar sokularak kaynatılır. Yarısı dışarıda kalır. (Dışarıda kalacak kısma üstten yay boruları geçirilecektir).

Bu işler atelyede yapılır, borular boyanır.

Arazide kaç m uzunluk istenirse (Uzunluk m./2m +1= Kullanılacak yay sayısı/adet) hesabıyla yaylar yapılır. Örneğin 20m uzunluk istenirse: 20/2 +1= 11 adet yay kullanılacak demektir. Diğer deyimle yaylar 2m. aralıkla dikilir.

Uygulama: Arazi ölçülür, Gönyeli olarak ve tesviyeli olarak ipler çekilir. İki kenara temel kazıklar 2 m aralıklarla ve balyoz (ağır çekiçle) aynı yükseklikte çakılır. Çakma işlemi esnasında 10 cm lik 1/2 parmak borunun dışına 12-13 cm lik 3/4 boru geçirilerek balyoz dıştaki boruya vurulur ki içteki boru ezilmesin ve yayı içine geçirirken zorlanmasın.

Kazıklar çakıldıktan sonra yaylar bu kazıklara takılır, ve altta kaynakla tuturulmuş somuna 8 lik bir civata takılarak sıkıştırılır. Böylece yaylar kazıklara sabitlenir.
Yanlar ve üstteki kelepçelerin içinden 1/2 parmak borular geçirilir ve sırttaki deliğin iç kısmına 8 lik somun iki parmakla tutulur ve dıştan c.vata delikten somuna takılır ve somun parmaklarla tutulurken civata sıkılır sonra somun kelepçeye yapışır ve civata içten geçen boruyu sıkıştırır. yan ve tepe borunun fazlalığı seranın sonunda kesilir. (Standart boy 6m olduğu için 3 adet boru bir taraflarına 15 cm lik delinmiş ve somun kaynatılmış 3/4 boru kaynatılarak eklenir ve delikteki somuna cıvata takılarak eklenen kısım sıkıştırılır.)

Yaylar yan ve tepe borular ile bağlandıktan sonra 7-8 m. genişlikte ve seranın uzunluğundan 2-3 m fazla Uv katkılı (24 vaya 36 aylık) bir naylon hazırlanır. Naylon örtülmeden önce, Yandaki kazıkların dış kısmındaki topraksera boyunca 50-60 cm genişlikte tesviye edilir ve hafifçe çukurlaştırılır ki naylon buraya düzgün otursun. Seranın üzerine naylon atılır, düzgün şekilde eteklerden 50 cm dışarı taşırılır. Ve seranın iki kenarında aynı zamanda kenara taşan naylonun üzerine, sera boyunca düzgün şekilde toprak yığılır. iki taraftan eşit şekilde gerilir. Hemen baş taraflarda da gerdirilen naylon 2cm genişlikteki çıtalarla ve 4 cm lik çıta çivileri ile ahşap kapı çerçevesine 10 cm aralıklarla çivilenir.

Bu şekilde Naylon serayı bastırır, Kenardaki topraklar naylonun uçmasını engeller ve naylonu gerdirir. Sıcak havalarda naylon gevşemez, rüzgarda oynamaz ve uzun süre dayanır.

Bu tip sera 20m. boy,2m yükseklik, 3,60m genişlik (yaklaşık 70m2 cıvarı) 800-1000 Tl cıvarı malolabilir.
BU tip seranın kötü tarafı : Kenarlardan tam olarak faydalanamazssınız, kenardan 30 cm bir kayıp olabilir, Yüksek boylu bitkiler zor yetişebilir, Alçak olduğu için kışın don, yazın sıcaktan çabuk etkilenir. Tohumi fidei kıvırcık vs. için uygundur.

Resimlerini çekebilirsem koyarım. Şu anda elimde resim yok.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön