View Single Post
Eski 06-02-2010, 22:17   #49
gazeteci28
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Ben, bu resimdeki led lambalarla bitikinin bütün ışık ihtiyacının karşılancağını sanmıyorum. Elimde her model led var. Çok ışık veren modellerle bir aydınlatma yapmak çok pahalıya mal oluyor. Örneğin şerit ledlerin metresi 15 lira olanı da var metresi 50 lira olanı da. Bir bitki için parlak güçlü ledlerle bir aydıntlatma yapmak dudak uçuklatacak rakamlara çıkıyor.

Epey deneme yaptım led işi görsel güzellik sağlamanın ötesine geçemedi. Güçlü güneş ışığı halen bir zaruret. iyi ışık veren akkor lambalarda ciddi bir elektrik faturası demek.
Sayın akinselcuk, bitkinin ihtiyaç duyduğu güneş ışığı kaç lümen? Işık biriminin lümen olarak belirtildiğini düşünerek böyle yazdım. Bu konuda bir bilenin bilgisine ihtiyaç var.

Bu güneş ışığının yaydığı ışık şiddeti yakalanabilir. araştırmalarımda bitkinin büyüme aşaması ve gelişme aşaması diye iki bölüm var. Kırmızı ve mavi led ışıklarıyla işi bitiriyorlar.

Bitkinin ihtiyaç duyduğu ışık sağlanırsa % 50 tasarruf sözkonusu. Bitki gecede büyüyebilir. Elektrik tasarrufunu saymıyorum. Ayda 10 birimlik ürün üretirken, ayda 20 birimlik ürün üretmeye başlıyorsun. Konuya birde bu açıdan bakmakta fayda var. Led ışıklarla ilgili çalışmalarınızı merak ettim. Sizin gibi tuttuğunu koparan, araştıran, irdeleyen, fikir üreten birisinin kitabında başarısızlık pek yer bulamaz ama....

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön