View Single Post
Eski 05-02-2010, 17:41   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
İyi Tarım Uygulamaları

İyi Tarım Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Değerli Üreticiler;

İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kalite­li ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. ÎTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır.

KARAR AŞAMASINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPINIZ!...
İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştirilen ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri de­ğerlendirilmeli, kontrol altına alınamaya­cak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Ta­rım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.
Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır. Risk değerlendirilmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürüle­bilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bu­laşık olması ve bitişik alanlara etkisi göz önünde tutularak yapılmalıdır. Toprak sağlığının korunması, tarım ilaçlarına ba­ğımlılığın azaltılması ve bitki sağlığının maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü üretim yapmalıdır.

ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURUNUZ!...
İyi Tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli prosedürü yerine getirmek üzere yapılacak ilk iş, İTU konusunda yetkilen­dirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayıt altına alınmasını sağla­maktır.

İZLENEBİLİRLİK VE KAYIT TUTMA, ÜRÜNÜN BELGELENMESİ İÇİN ŞARTTIR!...
Üretim sırasında yapılan bütün işlemler çifçiler tarafından kayıt altına alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tu­tulmalıdır. Bu kayıtlarda; ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, uygulama nedeni, tek­nik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı, uygulama aleti, operatörün is­mi ve uygulama zamanından kaç gün sonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermelidir.

ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK TEMEL HUSUSLAR
• Toprağın işlenmesinde, erozyonu azal­tacak ve toprağın fiziksel yapısını koruya­cak teknikler kullanılmalı.
• Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalı.
• tohum, fide veya fidan kulla­nılmalı.

• Uygun zamanda ve miktarda gübre kul­lanımı için toprak analizleri yılda en az bir defa, yaprak analizleri ihtiyaç duyuldu­ğunda yaptırılmalı. Gübreleme, toprak yapısına göre hangi gübrenin uygun ol­duğunu belirledikten sonra, bitkinin ihti­yaç duyduğu miktarda ve zamanda yapıl­malıdır.

Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı ve diğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayıt altına alınız,

• Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlen­dirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalı. Sulama için asla atık su (kana­lizasyon suyu) kullanılmamalıdır. Risk değerlendirme esaslarına bakılarak, sula­ma suyu kaynağı yılda en az bir kez mikrobiyal, kimyasal ve mineral kirleticiler bakımından analiz ettirilmeli.

• Hastalık ve zararlılarla mücadele "En­tegre Mücadele Teknik Talimatları" doğ­rultusunda öncelikle kültürel tedbirler,mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmalı.Son çare olarak kimyasal mücadele yapıl­malıdır.

• Bütün pestisit uygulamaları ile ilgili ka­yıtlar tutulmalı. Pestisit kalıntı analizleri­nin sıklığı, risk değerlendirmelerine göre yapılmalı. Maksimum kalıntı limitlerinin aşılması durumunda ise bir acil eylem planı mevcut olmalıdır.

işletmedeki olası atık ürünleri ve kirlilik kaynaklarını belirtiniz.

• Hasat, hijyenik koşullarda yapılmalı.
• Tarım işletmesindeki bütün olası atık ürünler (kağıt, karton, plastik, ürün kalın­tısı, yağ, kaya yünü vb.) ile muhtemel kir­lilik kaynakları (kimyasallar, yağ, yakıt, ses, ışık kalıntı, paketleme evinden çıkan akıntılar) belirtilmelidir.
• Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan işçilere bu konuda eğitim verilmeli; işletmede ilk yardım eğitimi alan kişiler bulunmalıdır.

Ürününüz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığın­ca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından İyi Tarım Ürünü Sertifikası ile belgelendi­rilir.
İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.

Unutmayınız ki, İyi Tarım Ürünü sertifika­sı ürününüzün markası olacaktır.

iyi.tarim.gov.tr

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön