Ben bugün sonradan yaptığım üzüm suyundan şarap deneyi ve yeni hava kilidi deneyini sonuçlandırdım. Şişelerdeki gaz çıkışı durduğu için balonlar boynunu bükmüştü. Ben 20 gün bekleyeceğim diye düşünürken takriben 10 gün içinde fermentasyon olayı bitti veya çok yavaşladı.
Bu yüzden tabana biriken ölü maya çökeltisini almamaya çalışarak akvaryum hortumu yardımı ile sifon yaparak şişelerdeki sıvıyı başka kaba transfer ettim. Şişeleri güzelce çalkalayıp temizledikten sonra süzülmüş sıvıyı tekrar kendi şişelerine aktararak ağzını mantar ve kendi şişe kapağı ile sıkıca kapattım.
Birazda böyle kendi gazı ile gazlanmasını istiyorum. Dayanamayıp tadına baktım, pek şarap kültürüm yok ama yinede içtiğim güzel şaraplara benziyordu. Çok hoşuma gitti, yalnız alkol oranı nedir bilemiyorum. Alkol oranını ölçmek için alkolimetre almak lazım, ya da kafa yapıp yapmadığını test etmek
