View Single Post
Eski 02-02-2010, 17:20   #61
sistem_
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
Saanen Keçileri Hakkında Önemli Bilgiler ve Tavsiyeler…

ilindiğinin aksine saanen ırkı keçilerin 3 litre ve üerinde süt verebilmeleri için en a 3 yaşına gelmiş ve 3. laktasyon dönemine girmiş olmaları gerekmekte.

2- İlk 2 yıl boyunca 1.7 litre süt ortalamasının üstüne çok nadir çıkabilirsiniz

3- Yüksek süt verimine sahip olan hayvanlarınızı (3.5 litre ve üzeri) günde 3 defa sağmanız önerilir.



4- Saanen ırkı keçilerin meme yapıları çok narin ve hassas olduğu için ve çok çabuk mastit ya da diğer meme rahatsızlıklarına yakalanabildiklerinden dolayı hayvanlarınızı süt sağım makinesi ile sağmanız önemle önerilir. Aksi takdirde hayvanlarınızın memelerini kör etme riskiniz artar.

5- Sağım işlemi bittikten sonra Hayvanların memelerini Summer Teatcare Plus gibi Mastit önlemeye yardımcı, sinek kovucu özelliğe sahip Meme başı Daldırma sıvılarıyla memeyi dezenfekte edin. Bu sayede hayvan yere yatsa da memeye herhangi bir mikrop ya da bakteri bulaşmasını engellerisiniz.

6- Hayvanları sağmaya başlamadan önce memeleri hafif ılık bir suyla önceden temizleyin ve Süt sağım makinesinin proplarını ondan sonra hayvana takın.

7- Normal keçilerde teke katımı 7 aylık olmasına rağmen saflık derecesi yüksek olan Saanen Irkı Keçiler diğer ırklara göre biraz daha geç geliştiği için dişilere tekeyi en az 14 aylıkken katmanız tavsiye edilir. Bunun nedenleri de;

a) 7 aylıkken teke katıldığında alacağınız yavru anne rahminde tam olarak gelişmediği, gelişse de ufak bir yavru elde edeceğiniz için ne yavrudan verim alabilirsiniz nede anneden. Yavrunun ölme Riski %70 oranında artar.

b) Anne Halen oyun çağında ve ergenliğin başında olduğu için doğurduğu yavruya ne yeterli oranda süt verebilir ne de onunla diğer anneler gibi ilgilenir. Bir bakarsınız anne yavrusunu kabul etmez ve kabul etmediği içinde bir çok sorunla uğraşırsınız.

8- Yüksek Süt verimi alabilmek için Mutlaka ama Mutlaka Yapay mera ya da kaliteli meranız var ise oda olur ve Fabrikasyon yemlerini kombine olarak kullanmalısınız. Aksi takdirde hayvanlardan 2-2.5 litre sütün üzerine çıkmazsınız.

9- Bu hayvanlar dağınık yayılmadığı için ve ağılda ufacık bir alan içinde yattıkları için her hangi bir hastalık çok hızlı bir şekilde yayılır ve eğer rahatsız hayvanı önceden fark etmediyseniz bir anda tüm sürünüz o hastalığa bulaştırırsınız.

10- Mutlaka Karantina bölmeniz olmalı ve hayvanlardan her hangi birinde en ufak bir sorun gördüğünüzde onu sürüden ayırmalısınız.

11- Saanen Irkı Keçiler Çok besili ise Doğumlarda çok zorlanırsınız, süt verimlerinde hayvanlar yağlandığı için ciddi düşüşler gözlemlersiniz ve bu hayvanlar süt verimi yüksek olan Kültür Irkı Keçiler oldukları için Dişileri Kolay kolay besiye çekemezsiniz. Saanen Irkı Keçilerin önemli özelliği süt verimidir. Ve en az hayvanla en çok süt verimine yönelik çalışılmalıdır.

12- Çok Besili Hayvan = Çok Fazla Süt DEĞİLDİR!!!
Çok Besili TEKE = Çok İyi Bir DAMIZLIK ANLAMINA GELMEZ!!!
Hayvanların Hızlı, Çevik ve Hareketli olmaları ÖNEMLİDİR!!!

13- Bu ırkı besleyecekseniz öncelikle ama öncelikle Piyasa araştırmasını tam olarak yapın. Kim nerden, nasıl ve ne kadara sütü alıyor. Duyduğunuz 4-5 litre süt olaylarına aldanıp Kağıt kitap hesabıyla işe kalkmayın. Çünkü Teorik bilgilerle pratik bilgiler arasında dağlar kadar fark vardır. Kitapta her şey normal gibi görünse de iş hayvan bakımına geldiğinde ciddi sorunlar ve risklerle karşılaşacaksınız. Bunları mutlaka ama mutlaka göz önünde bulundurun.

14- Bakacağınız hayvan ya da hayvanlar Canlı Hayvan oldukları için Canlı Hayvan = %100 Risk tir mantığıyla işe yaklaşın. Çünkü bu hayvanların insanlar gibi ağızları yok. Nerelerinin ağrıdığını ya da kendilerine ne olduğunu anlatamazlar. O yüzden 100 hayvanınız var ise bu 100 hayvanın hepsinin Risk potansiyelinde olduğunu asla ama asla unutmayın.

15- Örneğin Hayvan Satın Aldınız ve X Şehrinden Y Şehrine Hayvanı Naklettiniz. Satın Aldığınız Hayvanların o bölgeye adapte olma süreçleri en az 5 ay dır.
Nedenleri;

a) Aldığınız bölgede hayvanın yediği yem ve mera yapı farkı

b) İklim yani, Hayvanın doğduğu ve büyüdüğü yerdeki yükseklik, iklim elementleri, sıcaklık, soğukluk, gece-gündüz arası sıcaklık farkları.

c) Hayvanların aldığınız yerdeki bakımları ve psikolojileri. Hayvanların psikolojileri olur mu gibi bir soru sormayın bu konu da hayvanlar bizden çok daha hassaslar. Eğer yeni gittiği yeri beğenmez ise o hayvandan hiçbir şekilde verim alamazsınız.

16- Eğer Süt verimi olan bir saanen alacaksanız ve almaya kalktığınız sırada hayvan süt veriyor ise mutlaka hayvanın süt verimini kontrol edin. Gerekirse çiftliklerde bir kaç gün kalın ve o hayvanların verimlerini görün.

17- Eğer Oğlak alacaksanız Çiftlik sahiplerinden Oğlakları annelerinin yanına salmalarını isteyin. Çünkü oğlak kaç aylık olursa olsun mutlaka annesinin yanına gider ve bu sayede alacağınız yavrunun annesini de tam olarak görmüş olursunuz. Bunu söylememin Nedeni de Şudur. Bizim Kendi yapmış olduğumuz çalışmalarda Suudi Arabistan Kökenli olan Kıl Keçisine benzeyen ve süt verimi yüksek olan Halep Keçimizi Saanen Irkı Tekelerle Çiftleştirdiğimizde Bembeyaz Fenotip olarak Saanen’e çok benzeyen yavrular elde ettik. Saanen Tekelerinin Genleri O kadar baskındır ki simsiyah keçiden bile bembeyaz yavru elde edersiniz.

18- Saanen Keçisi Alırken Tuaf fiyatlar görünmekte. Size Şöyle Bir soru Soruyorum. Madem 3-4 litre süt veren bir hayvan var ve laktasyon süresi 7 ay ise ve bu hayvan sadece süt satışından kendisini 2 ay gibi bir sürede amorti ediyor ise Neden Bu fiyatlara satılıyor? Her Beyaz Keçi SAANEN DEĞİLDİR!!!

19- Bu Irk Son derece Narin Bir ırk olup Bu ırk eğer sizi sever ve sizin onun Abisi ya da babası olarak görür ise dediğiniz her şeyi yapar. Ne hayvanların alana salınımın da sorun yaşarsınız ne de ahırda hayvan beslediğinize dair bir belirti oluşur. Son derece sessiz ve uysal bir hayvandır. Ama bu ırka Diğer ırklara **** bazı bakıcıların davrandığı gibi Kötü muamele, Hayvanlara eziyet , Sopa ile vurma gibi yaklaşımlarla Hayvanlara Hükmetmeye ve sizin emrinize itaat etmeye çalışırsanız İnanın ki hayvanlar sizi hiçbir şekilde dinlemez ve zayıf anınızı kollayıp yapmadıklarını bırakmazlar.

not : bir internet sitesinden alıntıdır...

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön