Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan
Merhaba.
Sn. sistem_,
Saanen Keçileri, bizim kara keçi dediğimiz keçilere nazaran daha verimli tabi bakarsanız. Bu keçiler soğuğa ve sıcağa dayanıklı ancak, belli bir bölgede büyüyen keçiyi başka bir iklime taşımada problemler olabiliyor.
Ağılınız temiz olmalı, tercihen beyaz veya mavi renge boyanmalı(mavi rengin, böceği ve sineği uzak tuttuğu bir gerçek) Hayvanların altı temiz ve kuru olmalı. Birçok yerde keçilerin veya koyunların ıslak zeminde yattığını gördüm. Bu hayvan ne kadar sağlıklı oplabilir?
Aşılar da önemli. Tarım İlçe Müdürlüğüne başvurursanız size yardımcı olacaklarını sanıyorum. Köylü arasında yerleşmiş bir laf da şudur: " Aşı olan hayvan süt vermez" bu laf da yanlıştır. Belki bir iki gün süt veriminin azaldığı doğrudur ama sonra bu verimi telafi ederek katlar.
Bir de fuarda görmüştüm sinek kağıdı gibi bir malzeme vardı. Onu da kullanabilirsiniz bulamaz iseniz kavanoza bir parça reçel veya şeker koyun sinekleri veya haşaratı bu şekilde azaltabilirsiniz. Ama en önemlisi hayvanların altı kuru olmalı ve tercihen kuru saman sık sık(kirlendikçe değiştirilmeli.
Şimdi artık teknoloji herşeyi yapıyor. Köpeklere takılan pire tasmaları gibi büyük ve küçükbaşlara da takılanları var. Ama fiyatlarını bilmiyorum.
Bulabildiklerim ve bildiklerim bundan ibaret.
Saygılar
|
bilgileriniz ve araştırmanız için çok teşekkür ediyorum...