View Single Post
Eski 01-02-2010, 11:06   #97
Buladan
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-12-2009
Merhaba arkadaşlar,

Hem iletiyi aktif ve üst sıralarda tutmak, hem de nacizane fikirlerimi söylemek istiyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bence bu iyi bir şey
Tek seferde anlayacakları biçimde olsa, siz söyleyeceksiniz, karşınızdaki kafasını sallayacak, olay bitecek
Oysa şimdi, üzerinde daha fazla konuşma olanağı ve zorunluluğu doğuyor
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habibe Mesajı Göster
Öyle şeyler yapılmalı ki, grip virüsü gibi yayılsın.. Ama ne.. ne?.
* Sanatcılar kadar yaratıcı olmak şart..
Olmadı, reklamcılar kadar yaratıcı olmak lazım..

Son günlerde acayip acayip sırtı-önü yazılı t_shirtler türedi.
Dizilerde sıkca rastlıyorum. Adamın sırtında "arızalı" yazıyordu Neden giyerler böyle şeyleri anlamasam da gözüme takıldı. Çünkü aykırıydı!.
Aykırılık her zaman dikkat çeker.
Aykırı birşeyler yapmak lazım belki.

(Örneğin bir tekstil firması ile anlaşılsa ve yastık kılıfların da " bu gün doğadan ne (ç)aldın" gibi bir slogan yazılı nevresimler üretse.. Tabi alan olursa..(Pazarlama okuyan arkadaşlar iyi bilir.)
Uyurken uykusu kaçsa, pişman olsa ertesi günü yarar sağlayacak bir faliyeti olmasa bile, zarar da vermez bari.
Ya da kağıttan cay kahve bardaklarına yazdırılıp, okullarda, hastahanelerde kullanılsa vs vs. )
Bunlar için hem bir sponsor hem de iyi bir slogan lazım değil mi?..

Aykırı-düşündüren-dürten bir şeyler yapmalı ama ne?..
Düşünmeye devam..
İkinize de tümüyle katılıyorum. Öncelikle insanlarda "ne ki bu acaba" gibi bir merak uyandırmak gerek. Slogan çok açık olursa, bence de okunup geçilir ve ilgisiz kalınır. İkinci olarak kesinlikle "aykırı-düşündüren-dürten" yani farklı, çekici ve ilginç birşey olmalı.

Ne olabilir mesela... Kolay ve düşük maliyetli başlangıçlar yapmak gerekir bence. Önce insanların ilgisini çekip, sonra daha büyük projelere yönelmek, gelecekteki destekçi ve katılımcı miktarını arttıracaktır. Örneğin "Doğa İçin Çal" logosunu tişörtlere / montlara bastırıp, baskı ve kargo maliyetlerini ekleyip (belki küçük bir kâr oranıyla) sitemizin üyeleri arasında satışını yapabiliriz. Elde ettiğimiz küçük kârı da, yine projede kullanmak üzere kaynak olarak saklayabiliriz. Ama en önemlisi üzerinde bu logolu tişört ya da montu giyen arkadaşlar bulundukları ortamlarda illa ki "bu nedir?" sorusuyla karşılaşacaklardır. Bu sayede herkes kendi çevresinde projenin bir şekilde sözcülüğünü ve tanıtımını da yapmış olacaktır. Yine aynı doğrultuda üniversitelerin kulüplerine (dağcılık kulübü, yürüyüş kulübü, resim-heykel kulübü, dans kulübü....) tanıtım ve dağıtım yapılabilir. Site üyesi üniversite öğrencileri şenliklerde stand açabilir, bilgilendirme broşürleri dağıtabilirler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gece Mesajı Göster
Proje ortada, amaç belli; farkındalık...
İşte bu husus çok önemli. "Farkındalık"... Öncelikli amacımız farkındalık yaratmak olmalıdır. Zeminini hazırlamadan, temelini atmadan hiçbir yapı-oluşum güçlü bir biçimde ayakta duramaz. Hedefimiz kimler?

1. Halihazırda duyarlı ve farkında olanlar mı? Bence değil. Onlar zaten kendi imkanları ölçüsünde çevresinde doğa için çalışmalar yapıyolar.

2. Farkında olanlar ancak yeterince duyarlı olmayanlar mı? Evet ilk grup bu. Bunlar nasıl daha fazla katılımcı yapılabilir?

3. Yeterli algı düzeyine sahip, etrafında olup bitenlerden en azından haberdar (gazete, tv vs.lerden) ancak ilgisiz olan grup mu? Yine evet, ikinci grup da bu. Doğanın tahribatının hayatlarını hangi boyutlarda etkilediğini göstermekle başlanabilir mesela. Baraj havzalarına yapılan binaların sellere neden olması, tahrip edilen orman arazilerinin teneffüs ettikleri havayı kirletmesi, kimyasal atıklarla kirletilen dere, akarsu ve denizler nedeniyle zehirlenmeleri... gibi birebir kötü etkilerine maruz kaldıkları örneklerle bilinçlendirilebilirler.

Diğer doğa ve çevre örgütleriyle, il tarım müdürlükleriyle, üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, odalar ve derneklerle, belediyelerin ilgili bölümleriyle, tiyatro topluluklarıyla, okullarla... daha pek çok yerle yukarıdaki hedefleri ve stratejileri planladıktan sonra irtibata geçilebilir.

Sözün kısası; Hedefleri küçükten büyüğe doğru, sırayla ve bazen eşgüdümlü ama illaki organize bir biçimde yürütmek gerekir. Daha bir taban yaratmadan, istersek dünya starlarına konser verdirelim 2 gün sonra kimse, doğaya attığı naylon torbanın verdiği zararı hatırlamayacaktır.

Tekrarlamak gerekirse öncelikli hedefimiz "Farkındalık yaratmak" olmalıdır. Ve ben "Doğa İçin Çal" logolu tişört / mont için ilk talip oluyorum. İstanbul'daki arkadaşları da ordaki atelyelerle irtibata geçip fiyatlar konusunda bizleri bilgilendirmesini talep ediyorum =]

Saygı ve sevgilerimle

Buladan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön