View Single Post
Eski 31-01-2010, 00:35   #102
PlentyPlant
Ağaç Dostu

PlentyPlant's Avatar

Giriş Tarihi: 10-05-2009
kaktüs ve sukulent yerleşimi için proje konusu

Daha önce kaktüslerim için bir çizim yaptığımı ve demirciye verdiğimi söylemiştim. Bu hafta sonu gelince kaktüsleri yerleştirir ve fotoğrafını çekerim diye düşünüyordum ama güzel ülkemin "mazereti ve açıklaması tükenmez" ustalarım bitirememişler. Boyası kaldı diyorlar ama bana sanki daha tablasını bile yapmadılar gibi geldi.

Ben de ölçüleri çıkartarak aşağıya çizimimi koyuyorum.

Name:  proje.jpg
Views: 2875
Size:  54.1 KB

- Malzeme, kalın galvanizli sac ve epoksi boya ile boyanacak. Güneyin güçlü ışığını yansıtıp içe daha az sıcaklık aktarsın diye beyaz boyamalarını istedim.
- Tablaların yüksekliği 15 cm. İçlerine taş döşeyeceğim ve kaktüsler arkadan öne doğru, büyükten küçüğe doğru yerleşecek. (Hem sulama kolaylığı, hem eşit ışık almaları için.)
- Tablaların arasıdaki girintiyi, arkadaki kaktüslere daha rahat ulaşarak gözle takip edebilmek için. (Her seferinde elime alarak yerlerinden oynasınlar istemedim.)
- Üç kenarı kalın asetat için çevrili. Hava akımını kesmemek için asetatlarda delikler olacak. Asetat, kaktüs için yeterli ışığa sahip olmayan balkonlarda hem ışığı geçirebilir, hem de camdaki yansımalar gibi, gelen ışığı yansıtarak çoğaltabilirler diye düşündüm. (Makro fotoğraf çekimi yapanlar asetat ve alüminyumun detay çekimdeki ışıklandırma özelliğini bilirler.)
- Çakılların üzerine kaktüs saksılarını tabaksız koyarak hem alttan daha iyi havalandırma sağlayacağımı, hem de saksı tasarrufum olacağını umuyorum.
- Dört yöne dönebilen tekerlekler, temizlik ve yer değişikliği için kolaylaştırıcı olacak.
- Güneyin aşırı güneşine tedbir olarak, dört bacağını üstüne sineklik tel gerilecek.
- Kışın ise tümünü naylon altına almak kolay olacak. Ayrıca arka iki bacak arasına (kışın sert günlerinde kullanılmak üzere) tel rezistans gelecek. (Pleksiglas (mika) bükümünde kullanılan ve klasik elektrik sobalarındaki gibi spiral değil, düz tel halinde olan rezistanslar var.)

Not: Çizimdeki perspektif sorunlarını görmezden gelirseniz sevinirim

PlentyPlant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön