Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rencberdede
Daha çok bilinmeyeni var bunun. Serayı izole ederseniz içeride nem kontrolu yapmanız gerekir, yoksa bitkilerinizi küfler yer. Ya da CO2 eksikliğinden küflerin yiyebileceği bitkiler bile gelişmez. İzole edilmiş seraya havalandırma maliyeti eklemek gerekir. Havalandırmadan dolayı içeride soğuma olacağından ısıtma maliyetini de sıfır olarak düşünmemek lazım.
LED'lerin bitki yapraklarına nüfuz oranı çok düşük. Yapraklara adeta değecek kadar yakın tutmak lazım. Ne kadar yakın tutarsanız tutun, LED'le yetiştireceğiniz domatesin kalitesinin çok düşük olacağına eminim. Yarı fiyatına belki satabilirsiniz  Bu da maliyet hesabına girer.
|
Mor ötesi ışık veren akvaryum ışıkları da yine yakın olmalı onun için bir anlamı yok ama avrupa ülkerlerinde fiyatı 300 TL civarı olan bir şeyle aydınlatma sağlanıyor ama masraf fazla oluyormuş ne de olsa Türkiye'de 1 domatesin kilogramı 1 Tl ise orada 2-3 Euro

Bir de 1 serayı bir tanesi aydınlatmıyor elbette
CO2 eksikliğini önleyecek basit yöntemler de var hatta ben 5. sınınftayken kimyasal olan bir tanesi yapmıştım:
1-Doğalgazın tek çıktısı karbondioksit ve su buharıdır doğal olarak bunlar doğrudan seralarda kullanılabilir,seralara genellikle kömür kullanılır ve kömür gazının çıktıları ise tam yanma olmayabileceği için karbonmonoksit,karbondiokit ve kükürtdioksittir.Belki yeterli araştırma yapılırsa hemen seraların ısıtmasında kullanılan bir ürünün çıktılarıyla kazanç sağlanabilir...
2-Mermere,nitrik asit damlattığımızda,sonuçta kalsiyum nitrat,su ve karbondioksit çıkar;ama mermerler tam derece de saf olmadığı için çeşitli ağırmetaller de karışmış olabilir,bu yöntemin karbondioksit verme açısından zararı ise CO2'nin eşit derecede seraya dağıtılamamasıdır,bir sürü kap yapılması gerekir...
Yukarıda bahsettiğim yöntemlerin geliştirilebileceğini umarak yazımın mantıklı ve deneysel olan tarafıını sonlandırıyorum.
Bir de fantezik bir şeyler olsun

-Bölgede hayvan yetiştirmek kafeslerde