View Single Post
Eski 27-01-2010, 23:28   #15
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Don olayı tarımda en önemli RİSK etmenidir. Bütün emekler bir gecede yok olabilir. Donun etkisi eksi sıcaklık derecesinde kalma süresi (zaman) ile doğru orantılıdır. Örneğin -2 oC da 6 saat ; -4 oC da 1 saatten daha fazla etkiler bitkileri. Donun bitkilerdeki etkisi Hücre özsuyunun donma sonucu genişleyip hücre duvarını patlatması şeklinde olur. Bu nedenle bitkiler kendini korumak için don zamanlarında özsularını geriye (aşağılara) doğru çekerek korunmaya çalışırlar. Örneğin karanfiller donduğu zaman çiçekler yere doğru yatar, çünkü özsuları geri çekilmiş ve turgoritesi kalmamıştır.

Don olayları genelde çukur yerlerde fazla olur. soğuk hava yamaçlardan akarak çukurda oturur. Bu nedenle dere kenarları tepelerden daha soğuktur. Hava açık yıldızlar parlak ise ve çevre dağ,yamaç vs de kar varsa don olayı olur. Buna radyasyon donları denir. ilkbahar aylarında çok görülür.

Son olarak 25 Ocak ta yalovada -7.1 oC, Dün 26 ocak da -6.2 oC olmuş. Benim frezyaları zor kurtardım. Eh yalovada böyle ise Ankara vs. de ne oldu kimbilir. Bir de Naylon sarma vs. Donmayı engellemez. Yalıtım yapmanız gerekir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön