22 Ocak tarihinde sayın johnny guitar'ın peçetede adenium tohumu çimlendirme yöntemini, elimde bulunan tohumlardan 15 tanesi için uygulamıştım. İki gün sonraki gelişimlerinide bir önceki sayfada fotoğrafı ile göstermiştim.
Hafta sonu 4 gün süreyle il dışına çıkmam gerektiği için, sayın johnny guitar'ın önerisi üzerine tohumları toprağa ekmeye karar verdim. Ancak bu işi yola çıkmadan önce Cuma günü yapmam halinde, nem-ısı durumu gibi etkenleri görüp değerlendirme ve gerekli düzenlemeleri yapma imkanım olmayacağı için ekim işini bugün yapmamın uygun olacağını değerlendirdim. Böylece Cuma gününe kadar nem-ısı etkenlerini gözleme ve gerekli düzenlemeleri yapma imkanım olacak.
Peçetede çimlendirilen adenium tohumlarının ekim öncesi görünümleri.
İki tanesi oldukça belirgin olmak üzere üç tanesinde kök uçları çıkmış durumda. İlginçtir büyüklerden birisi hariç, diğerlerinde de tohum kabında şişme sonucu yarılma var. Sol üst başta görülen tohumda şişme olmasına karşın tohum kabında yarılma oluşmamış.
Tohumların toprak üzerine yerleştirilmelerinden sonraki görünümleri. Sol kenardaki dört adet tohum, yer ayarlaması yapılırken nem nedeniyle toprak bulaştığı için biraz zor görülüyor.
Tohumlar toprağa yerleştirildikten sonra üzerlerine yaklaşık bir cm kadar toprak örtüldü ve fısfıs ile sulamaları yapıldı.
Sulama işlemi sonrasında ise ekim kabının kapağı örtüldü, kapak üstünde bulunan hava delikleri, iki tanesinden kısmen hava alacak şekilde streç ile kapatıldı.
Böylece nemin ekim kabı içerisinde kalması ve toprağın kurumamasının sağlanması planlandı. İş bitimi ekim kabı kuzey tarafa bakan pencere önünde aşırı ısınmayı önleyecek şekilde fayans ve iki kat oluklu mukavva konulmuş kalorifer peteği üzerine konuldu.
Tohum çimlendirme sırasında kab aynı şekilde petek üzerine konulmuştu ve oluşan buharın kabın kapağında su damlalarına dönüştüğü, ortamın nemli kaldığı, ısının ise 25 derece civarında olduğu gözlenmişti.