Sümbülseverler merhaba..
Geçen yıl aldığım iki sümbülün yaprakları öldükten sonra soğanlarını çıkarıp gazeteye sarmış, karanlık bir yerde saklamıştım. Mevsim başında sizlerin yazılarından yola çıkarak soğanları (umutsuz olduğumdan saksı kullanmaya değer bulmadım) beş litrelik pet şişeye ektim... Bir süre balkonda beklettim. Yaprak verdi ama evim Kuzey'e baktığından hiç güneş görmedi. Evimin tek sıcak yeri oturma odamız. Oraya aldım. Soğanlardan birisinin içinde tomurcuk yapılanması vardı. Yapraklar büyümüş ama çiçek açmıyordu... Kardeşim hediye olarak çiçekli sümbül getince onların yanına koydum. Ev sahibi sümbüllerime de "utanın kendinizden "dedim.
İlginçtir yeni gelen çiçek çok kısa bir sürede ömrünü tamamladı. Sonra bugün anneme bir şeyler anlatıyordum ki gözüm sümbüllere kaydı. Pet şişedeki sümbül açmıştı. Büyük bir sevinç yaşadık annemle. Annemden koklamasını istedim, yakınındaydı çünkü. Derin bir nefes alıp-verdi, gömdü burnunu ve sonra "ohh" çekti. Arkasından ben kokladım. İnsanı kendinden geçiren enfes kokusu yaşama sevinci yarattı bende. Rengi de olağanüstü. Nariel'in sümbülüyle aynı renk.
Zamanı mı gelmişti, yoksa azarladığım için mi açtı, bilmiyorum. Açtı işte, o kadar...
|