Balımda kısmi bir kristalleşme meydana geldi.
Ürettiğim bal içinde hakim nektar olarak; salgı balı olan çam balı ve çiçek balı olan anason ve rezene balı bulunmaktadır.
Çam balı kristalleşmeye son derece dayanıklı bir baldır. İzmir hava şartlarında kristalize de olmamaktadır. Geçen yıllardaki deneyimlerim sonucunda da rezene ve anason balınında kristalleşmeye dayanıklı olduğunu söyleyebilirim.(anason balı izmir'den daha soğuk olan Burdur da kristalize oluyor).
Balımda kısmi bir kristalleşme oldu dedim. Bu miktar balın akışkanlığında bir sorun yaratmıyor. (çünkü kristalleşme şuan için tahminen %5 civarlarında diyebilirim). Balım yaklaşık %60-70 oranında çam balı olduğu için akışkanlığı bozacak bir kristalleşme de olmayacaktır( geçen yıllardaki deneyimlerime göre).
Baldaki kristalleşmeyi ancak akıtırken görebiliyorsunuz. Tabakta duran balda görüntü olarak belli olmuyor bile...
Bal satın alan ya da numune gönderdiğim müşterilerimin yanlış düşüncelere kapılmalarını istemediğim için bu açıklamayı yaptım.
Balım hiç bir işleme tabi tutulmamış ve de ısı uygulanmamıştır. Petekten süzüldüğü haliyle muhafaza edilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak bir adres ekliyorum.
http://www.baglarbal.com/bal-neden-sekerlenir.htm