Küresel Isınma ve İklim değişikliğinin Sebepleri
Sanayi devriminden beribaşta fosil yakıtların yakılması, ormanların yok edilmesi ve çeşitli insan etkinlikleri atmosferdeki karbondioksit, metan, diazotmonoksit gibi sera gazlarının birikimlerini artırmaktadır.
Ayrıca sanayi etkinlikleri, atmosferde daha önce hiç olmayan kloro floro karbon (CFC) gibi kuvvetli sera etkisine sahip gazların atmosfere bırakılmasına yol açmıştır.
Karbondioksit atmosfere fosil yakıtların yakılması (petrol,doğalgaz ve kömür) ve ağaç ve ağaç ürünlerini yakılması ile karışmaktadır.
Atmosferdeki karbondioksit birikimi Sanayi Devrimi öncesine göre %31 artış ile 280 ppm den 20003 yılında 378 ppm e yükselmiştir.
Metan atmosfere oksijensiz ortamda organik maddelerin ayrışması sırasında karışmaktadır.
Günümüzde giderek artan pirinç tarımı ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği bu gazın atmosferdeki birikimini etkilemektedir.
Atmosferdeki metan miktarı Sanayi devrimi öncesine göre %151 artış ile 700 ppb den 2000yılında 1750 ppb e yükselmiştir.
Güçlü bir sera gazı olan Diazotmonooksit özellikle tarımda suni gübre kullanımı sonucu atmosferdeki birikimi hızla artan bir sera gazıdır.
En güçlü sera gazları atmosferde doğal olarak bulunmayan ancak endüstriyel süreçler sonucu atmosfere bırakılan hidroflorokarbonlar (HFC), perflorakarbonlar(PFC) ve sülfür heksaflorid (SF6) dir.
Eski teknoloji ile üretilmiş buzdolapları ve klimalar bu gazların esas kaynağıdır.
Orman Tahribatı
Ormanlar karbondioksiti emer, oksijen üretir, toprağın erozyona uğramasını önler, iklimi yumuşatır,su döngüsüne katkıda bulunur ve birçok bitki ve hayvan türüne zengin bir yaşam olanağı sağlar.
Son 40 yılda 3 milyar hektar orman alanı tahrip edilmiştir.
Her sene yaklaşık 14 milyon hektar tropikal orman yok edilmektedir.
- Akdeniz’deki ormanların % 90 ı kesilmiştir.
- Brezilya’da 1995-1997 arasında 60 bin kilometrekare orman tahrip edilmiştir.
AZALAN ORMANLAR KÜRESEL ISINMA DÖNGÜSÜNÜ DAHA DA HIZLANDIRMAKTADIR.
Kaynak: Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu Broşürü