Merhaba

Çınarlar konusunda bir deneyimi anlatmak istiyorum. İzmir Göztepe Mithatpaşa'da belediye'nin diktiği çınar ağaçları var. 2008 yılında çınar ağaçlarının gübreye verecekleri tepkiyi ve kimyasal gübrenin ne kadar etkili ve hızlı sonuçlar verebileceğini merak ederek deneyime başladım. Öncelikle mart başı gibi bir çınar ağacına 3 gün ara ile 200'er gram toplamda 400 gram kadar, pet şişese eriterek MAP verdim ve bolca suladım(pet şişe ile)
Nisan ayında toprağını nemli tutmaya özen gösterdim sulamaya devam ettim.
Mayıs ayının ortalarında amonyum sülfat 500 gram su ile eritip verdim. 7 gün sonra 200gram üre'yi su ile karıştırdım ve yine uyguladım.
Uyguladığım gübrelerin ağaca zarar verebileceğini düşünerek humik ve fulvik asid'i su ile karıştırarak 3 hafta boyunca uyguladım(haftada 1)
Sonuç olarak Çınar ağacı neredeyse apartmanın 5. katına gelip gövdesi kalınken diğer çınarlar 3. kata ancak yetişebilmekteler, gövdeleri dar ve canlı gözükmüyorlar.
Keşke demir,bakır,çinko uygulaması da yapsaymışım diyorum.
Bunun üzerine İzmir Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün Bitki fuarındaki standına gidip neden hiçbir bitkiye kimyasal gübre ve çeşitli bakımlar uygulayıp uygulamadıklarını sordum. Onlar ise bana yılda 1 kez hayvan gübresi kullandıklarını söyleyip konuyu kapatmak istediler. Hayvan gübresi kullanımının orada oynayan çocuklar için tehlikeli olabileceğini çünkü parazitleri bu şekilde alabileceklerini söyleyip, leonardit veya kompost kullanabileceklerini, hiç olmazsa sulama tanklarına sıvı gübreler koyabileceklerini söyleyip konu ile bilgi alıp ilgilenilmesinde ısrarcı olunca şikayetim ile ilgili not yazmamı ve dikkate alınacağını söylediler.
Sonuç,
2.5 senedir ne arayan var, ne mail atan, ne de Sahilyolu ve iç taraflardaki ağaçlar ile ilgilenip mevsimsel gübrelemelerini yapan. Hatta sulandıklarına bile pek rastlamadım.