(önceki mesajlara yazılmış mı diye baktım ama göremedim. Kivi bahçesi yapmayı düşünenler için bence önemli)
Kivi’de kontrolsüz üretim
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de son yıllarda kivi üretiminin kontrolsüz bir şekilde yapıldığını belirterek, ”Biz bugün 30 bin civarında kivi ürettiğimizi tahmin ediyoruz.
Çok yakın bir zamanda bu rakam 100-150 bin tona çıktığında ”bu kivi nasıl tüketilecek” sorusu akla gelecektir” dedi.
Karadeniz, kivi üretiminde alan genişlemesinin son yıllarda kontrolsüz bir şekilde artmaya devam ettiğini söyledi.
Yapılan istatistiklere göre Türkiye’de kivi dikim alanlarının 15 bin hektarın üzerine çıktığını vurgulayan Karadeniz, ”Oysa ilk dikimi yapılan Yeni Zelanda’da bu rakam 13 bin hektar” bilgisini verdi.
Kivide kontrolsüz artmaya devam eden dikim alanlarının beraberinde bazı olumsuzlukları getirdiğine de işaret eden Karadeniz, şunlar kaydetti:
”Türkiye’de son yıllarda kivi üretiminde alan genişlemesi çok fazla oldu. Yapılan istatistiklere ülkemizde kivi dikim alanlarının 15 bin hektarın üzerine çıktığını görüyoruz. Oysa ki kivinin ilk dikiminin yapıldığı Yeni Zelanda da bu rakam 13 bin hektardır. Kivi dikim alanı olarak Yeni Zelanda’yı geçmiş durumdayız.
Bu ne gibi problemleri getirecek. Biz bugün 30 bin civarında kivi ürettiğimizi tahmin ediyoruz. Bu rakam çok yakın bir zamanda 100-150 bin tona çıktığında ”bu kivi nasıl tüketilecek” sorusu akla gelecektir. Bu soru sorulmaya başlandığı andan itibaren de arz fazlası tehlikesi kivide gün yüzüne çıkmaya başlayacaktır.”
Karadeniz kivinin dünya da çok fazla tüketilen bir meyve olmadığına da değinerek, ”Baktığımız zaman ülkelerin bir çoğu kivi ihtiyaçlarını kendi üretimleriyle karşılayabiliyor” dedi.
Bu nedenlerle gelecekte yaşanabilecek muhtemel bir arz fazlası durumunda kivi üreticilerinin önemli sıkıntılarla karşılaşabileceklerini anlatan Karadeniz, şimdiden gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
AA
|