View Single Post
Eski 18-01-2010, 23:14   #260
mumunal
Ağaçsever

mumunal's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Sayın Nariçi, teşekkür ederim.

Yaklaşık birbuçuk saattir nette konu ile ilgili dolaşıyorum, ama solucanların reytingi pek düşük, doğru dürüst bilgi yok.

Ben Türkiye'de yaşayan solucanlarla ilgili tek bilimsel kaynak bulabildim.

Araştırmayı yapan Mete Mısırlıoğlu hocamıza da bu vesile ile teşekkür edelim, bilimsel çalışmalarında kolaylıklar dileyelim.

12. sayfa
Özür dileyerek verdiğiniz linkte bulunan bilgilerden bir parça buraya aktarmak istiyorum. Bir bir bilim insanının, yapılan bilimsel çalışmalarla solucanların ne muhteşem varlıklar olduğunu anlatıyor.

Alıntı:
Toprağın yapısını, verimliliğini ve bitki üretimini önemli ölçüde etkileyebilirler.
Beslenmeleri ve galeri açma aktiviteleri yoluyla toprağın dengesini olumlu yönde geliştirebilir,
suyun toprağa nüfuzunu artırabilir, yüzeye uygulanan organik madde, kireç ve gübrelerin
toprakla karışımını hızlandırabilir, gözenekliliği artırabilirler. Bunun yanında bitki kök gelişimini
destekledikleri, kök hastalıkları oranını önemli ölçüde düşürdükleri, çayır ve ürün rekoltesi ile
tahıl kalitesini artırdıkları (örn. protein içeriği) gerek laboratuvar, gerekse arazi koşullarında
kanıtlanmıştır.

Birçok ülkede, daha önce bulunmayan topraklara topraksolucanlarının aşılanması, bitki
verimini belirgin bir şekilde artırmıştır. Yapılan çalışmalarda çayır veriminin %10 ila %75
arasında değişen oranlarda arttığı görülmüştür.
Bunun yanında, yapılan çalışmalar, topraksolucanlarının, tahıl bitkilerinin gelişimini %39,
tohum rekoltesini %35, tohumun azot içeriğini %12 oranında artırdığını göstermiştir.

Ayrıca yapılan sera çalışmalarında, bitki verimini belirgin şekilde etkiledikleri, bunun
yanında buğday ve yonca kalitesini artırdıkları belirtilmiştir. Örneğin Aporrectodea
caliginosa’nın tahıl ve yonca bitkisi biyokütlesini, sırasıyla %39 ve %21 oranında artırdığı
görülmüştür. Yine bu türün tohum rekoltesini %35, tohum azot içeriğini %14 oranında artırdığı
saptanmıştır. Ayrıca topraksolucanları topraktaki azot çevriminde önemli rol oynarlar.
Birçok ülkede toprak asiditesi önemli bir sorundur. Amonyum temelli azotlu gübrelerin
kullanımı ve azot bağlayan legüminozlar toprak asitleşmesini önemli ölçüde artırmaktadırlar. Bu
asitleşmeyi dengelemek için çiftçiler tarafından toprak yüzeyine kireç uygulanmaktadır. Fakat bu
kirecin, asıl gereksinim duyulan bölge olan kök bölgesine nüfuz etmesi genellikle yavaş
olmaktadır. Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerde yapılan çalışmalar, bazı topraksolucanı
türlerinin, kirecin toprağa nüfuzunu ve dolayısıyla toprak pH’sını artırma potansiyeline sahip
olduğunu göstermiştir. Topraksolucanlarının yüzeye uygulanmış kirecin nüfuzunu önemli ölçüde
artırma ve toprak asitleşmesini iyileştirme yetenekleri kanıtlanmıştır. Aynı şekilde
topraksolucanlarının büyük miktarda sığır ve koyun gübresinin toprağa işleyişini hızlandırdıkları
görülmüştür.

mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön