Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soztekin
Altta görmüş olduğunuz Stapelia (sanırım Stapelia mutabilis) geçen pazar seradan alıp geldiğimde çiçekliydi.
Kapalı balkonda cam önüne yerleştirdim, ortalama sıcaklık 11 derecedir tahmin ediyorum. Çiçek 3 gün içinde kapandı, çarşambadan beri evin içine aldım ben de saksıyı. Evin içi fazla sıcak olduğundan dün çok az su verdim ve toprağı nemlendirdim.
Bu arada saksıdaki toprağa suyu verir vermez aşağı akıtıyor. Öte yandan yine de şu anda ellediğimde nemli olduğunu hissedebiliyorum. Zaten yosunlar da toprağın cinsini ele verir sanırım.
Çiçeğin yeniden açılması için ne yapmalıyım? Çiçek gittikçe büzüşüyor. Onu üzdüğüm için kendimi kötü hissediyorum. Keşke alıp getirmeseydim seradan, orada çok mutluydu diye düşünüyorum...
Bu arada normalde stapelia çiçeklerinin ömrü kaç gün? Yani sizinkiler kaç gün açık kalıyor? Normal ömrünü tamamlamış olabilir mi acaba?
Eklenti 122175
|
Sayın soztekin
Bitkiniz Stapelia variegata. Stapelia ya da bu türün ait olduğu familyadaki (Asclepiads) diğer türlerin çiçek ömrü çok fazla değil. Açık kaldığı gün sayısı bulunduğu koşula göre en fazla üç ya da dört gün. Koşuldan kastım; çiçek yaydığı koku ile sinekleri çeker ve bunu döllenmeyi devam ettirmek için yapar. Bu süre bittiğinde çiçek ömrünü tamamlar. Ömrünü uzatmak istersek, o da sadece bir iki gün daha, kapalı bir yere bir odaya taşımak ve sineklenmemesini sağlamak gerekir.
Bitkinizin kışın kapalı balkonda durması iyi olmuş. Isı farkı çiçeğin kapanmasını etkilemez. Ama toprağı nemli tutmayın.
Fotodan gördüğüm kadarı ile ve sizin de vurguladığınız gibi toprak yosunlu. Bence en kısa zamanda toprağı yenileyin ve bahçe toprağı ile kum ağırlıklı bir karışıma (süzek ya da geçirgen tabir edilen bir karışım) dikin. Bu türler Güney Afrika bitikileri olduklarından bol güneş ile haftada bir sulama severler ve bu da yeterlidir.
Bu linkteki bilgiler de size yardımcı olacaktır.
http://www.asclepiad-international.org/