Konu: Ergene Nehri
View Single Post
Eski 17-01-2010, 11:52   #45
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Arıtma Üzerine

Arıtma fabrikanın içinde başlar! Her prosesin sonunda çıkan atıksuyun içindeki değerli maddeleri çıkartıp yeniden kullanmayı düşünmeliyiz.

Organik olan tüm atıkları; hayvan yemi, organik gübre yapmalıyız. Bunlar yapılamıyorsa, enerji üretimini düşünmeliyiz. Atıklar içindeki bazı ürünler başka bir sanayinin girdi maddesi de olabilir! Bu olasılıkların hepsi bıkmadan usanmadan araştırılmalıdır.

Sürdürülebilir sanayide bir fabrika kullanmak üzere proses suyu aldıktan sonra, bu suyu defalarca temizleyerek tekrar tekrar kullanmayı düşünmelidir. DEvlet de bu uygulamaları teşvik etmelidir. Aksi uygulamalara izin vermemelidir. Eğer geri dönüşüm yapma olasılığı varsa bu yöntem tüm diğer yöntemlerin önünde olmalı, devlet tarafından önerilmelidir. Halbuki bugün bunun tam tersi yapılıyor.

Sanayici bildiğim kadarıyla yeraltı sularına para ödememektedir. O yüzden, neden temizleyip yeniden kullansın ki? Nasıl olsa temizini yerin altından pompa ile çekiyor. Ben Trakyada yıllarca, yeraltında her gün 10000 metrekup su çekip, kirletip yeniden yer altına pompalarla gönderen tekstil işletmeleri biliyorum. Bu işletme Türkiye'nin en gözde tekstil firmalarından biridir. Bu uygulamalara yıllarca göz yumuldu. Bir süredir uzak olduğum için şimdiki durumu bilmiyorum.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön