Açıklama gereği duyduğum hususlar
Sayın Sarıcan,
Konu başlığı "Topraksız Tarımda maliyetler nelerdir, nasıl düşürülebilir?"
Maliyetin düşürülmesi iki şekilde olur.
1- Birim alanda fazla ürün elde edilir. m2'de daha fazla ürün elde etmek. 1 kg yerine 2 kg ürün almak gibi.
2- Birim alanda elde edilen ürünün maliyetinin düşük olması. 1 kg ürüne 10 krş masraf yapılırken 5 krş masraf yapılması gibi.
Forumda deneme, öğrenme sürecini yaşıyoruz ve merakımızı gideriyoruz. Topraksız tarımda maliyetler nelerdir derken bunu vurgulamıştım. Nasıl düşürülür sorusuna cevap vermek adına yaptığım araştırmaları sizlerle paylaşıyorum.
İnterneti kullanırken fareyi kullandığımız sürece tüketici, klavyeyi kullandığımız sürece de üreticiyiz.
Forumda üretim yöntemlerini araştırıyorsak ve topraksız tarımla ilgileniyorsak klavyeyi daha fazla kullanmalıyız.
Türkiyede kaynakların yetersiz olduğunu, yurtdışı kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini, oradaki teknikler ve yöntemler burada paylaşılmalı.
Öncelikle yurtdışıyla aradaki bilgi açığını bu şekilde kapatabiliriz. Sonra kendimiz yeni teknikler geliştirebilir kaynak oluşturabiliriz.
Bazı firmalarla ve kişilerle yaptığım görüşmelerde bilginin nasıl saklandığına şahit oldum.
Dünyada gizli saklı hiçbir şey yok. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bilgimizi saklıyorsak kendimizi gelişmeye kapatıyoruz demektir.
katkılarınızla....
|