View Single Post
Eski 12-01-2010, 09:33   #16
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sn. gazeteci28,

Topraksız tarım konusundaki heyecanınızı şimdi daha iyi anlıyorum. Fakat aynı heyecanı yaşamış biri olarak naçizane bazı önerilerim olacak. Okumanın ve araştırmanın sonu yok, hiç durmadan okuyalım. Bende hala okuyorum.

Fakat iş üretim safhasına gelince oturup herşeyi yeni baştan gözden geçirmek lazım. Hangi anlamda bir üretim yapacaksınız ve nereye pazarlayacaksınız? Bugün sera maliyetlerini ve pazarlama faaliyetlerini optimize edebilmek için minimum 20 dönüm sera yatırımından bahsediliyor. Eğer böyle bir yatırım yapacaksanız her türlü teknolojik araştırmayı yapın ve böyle başlayın. Zaten öbür türlü rekabet günücünüz düşük olur. Fakat bunun içinde profesyonel destek almadan başlamayın derim.

Eğer 200-300 metrekarelik bir sera yapacaksanız da bu kadar heyecan yapıp, uzay teknolojisi araştırır gibi aeroponik sistemler araştırmanıza gerek yok. Çünki profesyonel destek almadan veya çok kapsamlı bir kadro barındırmadan aeroponik sistemin günlük bakım ve nozul tıkanmalarından iki günde nefret edersiniz. Bunun için Sevgili Envor'un aeroponik yazışmalarını okuyabilirsiniz.

Söylediğiniz boyutta ki bir sera için alanı en verimli kullanmak için katlı sistem borulu (Örneğin Sn. Tabiat) veya düşey torba (boru)sistem (Örneğin Sn. Jibuti veya Sn. Alone35' in seralar) düşünmenizi öneririm. bakımını tek başınıza bile yapabilirsiniz. Besin eriyiği için Sn. Kudret Tezel' in vereceği destek yeter. Profesyonel yatırıma karar verene kadar da hem seracılığı öğrenir hemde araştırmalarınıza devam edersiniz. Sislemeyle falan uğraşmayın şimdilik.

Kolaylıklar diliyorum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön