View Single Post
Eski 12-01-2010, 09:06   #15
gazeteci28
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Topraksız tarımla ilgili durum raporu :)

Topraksız tarım diye işin içine girdik karşımıza bir sürü terim ve uygulama çıktı. Hydroponic, aeroponic, waterfarm, Fogging Aeroponics.

Türkçe sitelerdeki kaynakların yetersiz olduğunu görünce yabancı kaynaklara başvurmaya başladım. Yabancı dil sorunum olduğu için öncelikle google’nın araç çubuğunu yükledim ve metinleri otomatik olarak Türkçeleştirmesini sağladım. Girdiğim yabancı siteler yetersizde olsa otomatik olarak Türkçeleşiyor. Bunu keşfedene kadar bayağı kopyala yapıştırla zaman kaybettim.

Pek çok çeşit Hydroponic yöntemi olup her bir yöntemi kendi içinde ayrıca araştırdım.

Anahtar kelimeleri tespit ettikten sonra google’nin görsellerinden de ciddi bir şekilde faydalandım.

Agaclar.net’te daha önce yapılan çalışmaları okudum.

Konular şu başlıklar altında toplanıyor:
Besin eriği konusunda Kudret Tezel üstadımızın tecrübelerine müracaat ettim. Bitki yetiştirmeyi nasıl hızlandırırım diye araştırma yaparken sisleme yöntemini keşfettim. Sisleme ya da nemlendirme yöntemi bitkilerin hızlı çimlenmesini sağladığını yabancı kaynaklar söylüyor. Sislemede kuru sis diye bir kavramla karşılaştım ve 10 mikrona kadar olan büyüklüğe kuru sis denildiğini öğrendim.

CO2’nin bitki verimini % 40 artırdığını ve basit usullerde de CO2 üretilebileceğini keşfettim. Bitkinin gelişimi için sıcaklığın ve ışığın ne kadar önemli olduğunu anladım. Işıklandırma teknolojilerini araştırırken led aydınlatmayla ilgili yeni gelişmeler olduğunu öğrendim. Led aydınlatma ve sislemeyle hızlı çimlendirmenin mümkün olduğunu örnek çalışmalarda gördüm.

Sera naylonunun çok çeşitli olduğunu ve sera naylonlarının da ürün gelişimine etkilerini okudum.

Öğrendiklerimi ticari olarak değerlendirmek için çarşıyı pazarı dolaştım, marketlerle görüştüm. Hangi ürünü yetiştirsem ne kadar sürede geri dönüşüm sağlarım diyerek ticari boyutunu araştırdım.

Binaların çatılarını gözden geçirdim. Bir bina sahibine çatını kiralamak istiyorum diyerekten teklif götürdüm. Teklif götürdüğüm kişinin şaşkınlığını unutamıyorum. 

Forumda, Tabiat hanımın marul yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalarını okudum. Neticede 70’lik boru içinde marul yetiştiriciliğine karar verdim.

Şubat ayından sonra yaklaşık 200-300 m2’lik bir alanda sera kurup üretimi düşünüyorum.

Tarımsal faaliyetlerle övünen güzel ülkemizin yeni tarımsal teknolojiler konusunda ne kadar geri kaldığını, üniversitelerin maalesef tarımla ilgili yeni teknikler konusunda çalışmadıklarını gördüm. Çalışmalar varsada kamuoyuna açık değil.

Araştırmalarım esnasında gecem gündüzüm birbirine girdi.

Netice: Topraksız tarım uygulamaları dünyada yeni yeni gelişmeye başlayan bir uygulama olup verimin yüksek, maliyetin düşük olduğu ifade ediliyor.

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön