tahminlerim doğru çıktı kenan abinin yanına gittim evet sakız ağacı maalesef aşılı olarak yetiştirildiğini gözlerimle gördüm kenan abi melengiçlere ve çitlenbikler aşılamış fidanlar tutmuşlar ve büyümüşler ve çok nazlı ve zor yetiştiklerini söyledi demekki aşılı olarak elde ediliyormuş
kenan abi aşı çeşidi olarak göz aşısı ile aşılamış sağolsun ondan sakız çelikleri ve çitlenbik ayrıca melengiç çelikleri aldım bunları yarma aşı ile anaç çitlenbik olmak üzere yani iki çeliği birbirine aşılayarak (belkide dünyada hiç olmayacak bir metot) 50 kadar çeliği özel oluşturulmuş laboratuar ortamına diktim çünkü aşılı bir fidan yetiştirmek takriben 3 yılda gerçekleşiyor buda çok büyük bir zaman kaybı benim için eğerki benim fidanlar tutarsa çünkü aynı anda hem çitlenbik kök salacak hemde üstteki sakızın aşısı tutacak 1 sene sonra benim fidanlar dikime hazır hale gelecek
bunu ben geçen yıl denedim ve tutanlar kök salanlar oldu fakat biraz aceleci davranarak erken güneşe çıkarttığım için kurudular
belki bilimsel olarak olmayacak bişey ama yaklaşık bir yıldır ben böyle farklı araştırmalar yapıyorum daha önce değişik çalı formundaki ağaçlara (koca yemiş,meşe palamudu,gibi)ağaçlara kiraz şeftali erik... vs. meyve ağaçlarını aşılayıp bodur formundaki meyve ağaçları elde etmeye çalıştım köklendirici hormon kullanmadığım için başarısız oldum
bu konuyu yazmamım sebebi aşı ve ağaç konusunda bilgisi olanlar varsa ben deniyorum ve safha safra fotolarınıda yayınlıycam böyle bir teknik ile aşılı fidan yetişirmi diye bir forum oluşturmak
bir aşılı fidanı 3 yılda değil 1 yıl gibi kısa bir zamanda yetişirmi yetişmezmi ?
|