Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı
Sn. Epsody,Benim buldugum solucanlarin Latincesi "Annelida " Bunlarida guvercin gubresi icin hazirladigim cukurdan cikardim.Gubre yapiminda kullaniyorum.Ne dersin ?
|
Arkadaşım mesajındaki açıklamalardan anlıyorum ki, siz temin ettiğiniz kanatlı gübrelerden, güvercin dışkılarını toprakta açtığın çukurlarda fermantasyona tabii tutarak kompost yapımının başlangıcındasın, seni bu uygulamanda bir hataya düşmeden uyararak ikaz etme düşüncemden alınmamanı, işlerine karışmak anlımına gelecek tutumla seni kırmak maksadı taşımadığımı bilmelisin.
Arkadaşım bilmeni isterimki kanatlı gübreleri azot ve üre bakımıdan zengin bir yapıda olduklarından uygulanan toprakların yapısını asidik yönde aktiflik gösteren yapıya dönüştürmektedirler, bizler bunun önüne geçmediğimiz takdirde gübrelerimizin değerini bitki besinleri yönünden iyileştirme çapalarımız ,öbür yönden zaafa uğramakta, tabiri caisse kaş yapalım derken göz çıkarmaktayız.
Arkadaşım bu gübreleri doğrudan toprağa uygulamadan önce, bunların bu asidik özellikleri seyreltmek durumundayız, önce bu gübreleri kuru olanlarını ıslatarak, öncelikle yağmur suyu kullanmamızı öğütlerim, daha sonrada katkı malzemesi olarak bu gübrelere saman, odun talaşı, mümkünsede kepek kullanmanızı önermekteyim.
Sayın sındırgılı bir ayrıntıyı da arz etmeden geçemiyeceğim, arkadaşım kompost işlemin toprak ta oluşacağından işleme mikroorganizmalarla beraber diğer toprak canlıları ve solucanlarında katılımı olacaktır, konumuz solucan gübresi oluncada bu ayrıntı bize topraklarımızda solucanlarımızın üremesini sağlıyacaktır, nedir bu ayrıntıdaki malzemeler dersen solucanların beslenmesinde ve üremesinde baş sırada olan yiyecekler işte şimdi onları açıklıyorum.
Mutfak atıklarımızdan patates kabukları, meyvelerden elma, armut, muz kabukları, ve mısır onu, ve yulaf unu, toplanan bu malzemeleri homjen bir karışım sağlamak için harmalıyarak çukurumuza doldurabiliriz, fermantasyon işlemimizin aktif etme konusuna gelince, kuru mayayı sulandırarak pekmezle aktif ederek, bir miktar ılık ortama alarak yaptıktan sonra harmanladığmız malzemelerimize ilave ederek çukurumuzu örteriz işlemimiz tamalanmış olur açıklamalarımın ayrıntılarla sürmesinden dolayı sizin bu paylaşımlara gösterdiğiniz samimiyetin bir karşılığı olarak kabul ediniz.
Sevgiler saygılar sunarak iyi günler dilerim hoşça kalın.