Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 15
|
Merhaba bu yaseminle ilgili birkaç not vereyim aklınızda yer etsin ;
İklim Özellikleri:
Bitki gelişme döneminde en az 18 C, kışın ise 12-15 C sıcaklığa gereksinim gösterir, ancak 10 C’dir. Yüksek orantılı nem % 75-80 ister. Aydınlık yarı gölge yerleri sever. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Üretimi; çelikle yapılır. Çiçeksiz yan sürgünlerden alınan 10 cm uzunluğunda ve bir çift yaprak taşıyan çelikler Nisan-Haziran ayları arasında hazırlanır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turbave kumun karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı tutulduğu taktirde 5-6 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir.
Gübreleme ; Her 3 yılda Mart ayında yapılır. Mayıs-Eylül arası haftada bir kez çiçekler görünmeye başlayınca potasyumca zengin 1-2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulaması ;Büyüme sırasında (Şubat-Ekim) bitkilere bol su verilmeli, nemli bir hava sağlanmalı, yapraklara sık sık su püskürtmelidir. Kışın saksı toprağı hafif nemli tutulmalıdır.
Budama;Tüm zayıf sürgünler Şubat ayı sonunda kesilerek uzaklaştırılır. Çok fazla boylanmış bitkilerin ana sürgünleri yarısına, yan sürgünleri ise 7.5 cm kadar yine Şubat ayı sonunda kesilebilir.
Hastalık ve zararlıları ;
En önemli hastalığı Tomurcuk Dökülmesi; zararlıları ise Kabuklu ve Unlu Bitler’ dir.
Tomurcuk dökülmesi; Bazı koşullarda bitkilerde çiçek tomurcuklarının oluşmasına rağmen açmadan döküldükleri gözlenir. Bunu nedenleri; Saksı toprağının çok nemli tutulması ve çok kuru kalması Azotça zengin gübreleme sonucu sağlanan hızlı gelişme, fosfor noksanlığı, Doğrudan güneş ışığının altına bırakılması, yüksek ve düşük sıcaklık, ani sıcaklık değişmeleri, bitkinin çok gölge yerlerde bırakılması, Hava orantılı neminin düşüklüğü Tomurcukta olan bitkinin yerinin değiştirilmesi, Yetersiz havalandırma ve cereyana maruz bırakma Yaprak lekesi; Genellikle yaşlı yapraklarda görülür. Lekelerin üzeri duman rengi fungal rengi örtü ile kaplıdır.
Kabuklu bitler; Koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı, kahverengi, beyaz, gri, donuk kırmızı ve siyah olabilir. İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür. Mücadelesi, Azinphos-methyl 25, W.P.(Su ile karışabilen toz halinde), 10/1 doz 20 g preparat Methidathion 40, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 7.5 cc preparat, Chlorprifos-ethyl 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Ethion 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 15 cc preparat, şeklinde etkili olan ilaçların uygulaması yapılmalıdır.
Unlu bitler; Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır; Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir
İyi çalışmalar.
|