View Single Post
Eski 13-01-2010, 19:06   #1116
mustafa yılmaz
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-01-2010
5 sene önce 1700 kadar Gemlik diktik.Çiftçi olmadığımız için minimum gider yaparak, ek gelir olsun düşüncesiyle azar azar yatırım yaptık.Bu yıl 2500 kadar daha dikim yapacağız.Bu nedenle bu işe daha da eğilmek istiyorum.
Toprak tahlilinde sorun yok, etrafımız da hep zeytinlik fakat arazi fiziksel olarak bozuk.Topraktan çok taş var, yer yer engebeli çoğuda lastikli makina giremeyecek kadar eğimli, sürmeye de müsait değil.Zaten çiftçi olmadağımız için bizde de tarım alet ve makinası yok.
Tüm bu nedenlerle ayrıca daha az gider ve emek istediğini düşündüğüm için yemeklik zeytini profesyonellere bırakarak, yağlık bir zeytin çeşiti dikmek istiyorum.Forumda neden Ayvalık'tan verim alamıyoruz diye çok soru okudum. Araştırmam sonucu Ayvalık çeşitinin sadece Kuzey Ege ve Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerine adapte olabildiği, nedenin de uzun soğuklama ihtiyacı olduğunu öğrendim. Yani en mantıklı yağlık çeşit bölgemizin yerel çeşiti olan Memecik gibi gelmekte.

Fakat aylardır araştırma yapmama rağmen işin içinden çıkamıyorum.Forumun başından beri Gemlik ve Gemlik Yağı yerden yere vurulmuş yardımcı olursanız çok memnun olurum.

- Bir adet Gemlik fidanı 1,5 TL
- En ucuz Memecik fidanı 6 TL

Daha başlarken 4 kat fazla masraf yaptık.

- Gemliği 3'e 3 dikip 10-15 yıl sonra birer fidan arayla üçgen şeklinde sökmek mümkün.Hadi kitapa uyup 5'e 5 rahatça diktik diyelim.
- Memecik ise orta büyüklükte taç oluşturduğu için 6'ya 6 dikilmekte.

Buradan da mahsül kaybettik.

- Bu yıl kendi tesisimizde Gemlikten 1 / 2,8 oranında yağ aldık.
- Memecik ise ancak 1/5 hatta 1/6 yağ vermekte.

Burada da neredeyse iki kat fark yedik.

- Gemlik'te yıllık budama yapmıyoruz, gübre vermiyoruz, kolayca hasat yaptırıyoruz. Yine de periyodisite yok denecek kadar az.Komşularım zeytinlikte yatıp kalkıyor, biz yılda 3-4 kere gidiyoruz, aramızda aman aman bir fark yok.
- Memecik'te ne yaparsan yap iki yılda bir ürün alırsın diyorlar.

Buradan da neredeyse iki kat fark yedik.

-Gemlik iki yaşında ürün vermeye başladı
-Memecikte ki durumu bilmiyorum.

Peki tüm bu zahmete göre Gemlik yağı 4 lira ise Memecik yağı 16 TL olması gerekmez mi ? Oysa ben bugüne kadar hiçbir yağhanenin **** tüccarın seninki Gemlik seninki Memecik diye ayırdığına şahit olmadım.Sadece asitine göre fiyat değişmekte.Pimpirikliyimdir ama gurme de değilim elbette ama ne ailem ne yağ sattığım kişiler ne ikram ettiğim eşten dostan yağın hakkında olumsuz bir görüş gelmedi.Herkes bayıla bayıla yemekte ve devamını istiyor 6 TL'ye yirmişer yirmişer satıyorum, beğenmeyen çıkmadı.Üstelik iki sene önce yaptığım sele zeytini hala ilk gün yapıldığı gibi.Kırma da çok güzel oluyor.Sele zeytininin bir kısmının çekirdeğini çıkarıp blenderdan geçirdim ekmeküstü harika oluyor.
Lütfen açıklarmısınız : ŞEYTAN BUNUN NERESİNDE ?
Toprak tahlili yaptırdım, düzenli gübreledim, organik ilaçlama yaptım, yıllık budama yaptırdım (düzgün bir 10 kişilik tımarcı ekibinden adam başı 100 TL yevmiye fiyatı aldım), diplerini çapallatım, elle hasat yaptırdım, soğuk sıkım yaptırdım diyelim.Kilosu 40 TL ye gelecek yağı kim ne kadar satın alacak ? Gemlik yağıyla nasıl rekabet edecek bu yağ ? Yaptığım yorum birşey bildiğimden değil gerçek merak ediyorum bu durumu.Neden Gemliğe bu kadar karşı çıkılmakta.Tamam Ayvalık, Memecik belki daha lezzetli olabilir ama lütfen Gemlik için tadı kötü demeyin çünkü mutfağımda var lokum gibi yağ.

mustafa yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön