Sayin triple'nin asagida sordugu sorulari cevaplamaya calisayim.
"1)Havai koklendirmeyi her odunsu ya da yarı odunsu bitkilerde uygulayabilirmiyiz?
2)En iyi koklendirme donemi ne zaman? Yeni uyandıgı zman mı ya da uyanık oldugu herhangi bir zaman mı?
3)yaş sınırı var mıdır?
4)koklendirme yapımı icin soyulacak kabuk kısmı ile uc kısım arasında yaklasık kac cm bir mesafe bıraklımalı?
5)Kullanılacak hormon IBA bunu kulandıgınızı ve iceriğini beyan etmişsiniz bunu okudum. Fakat ülkemizde ne yazıkkı IBA satın alabilmek kolay değil olan ,bulunabilenlerde saf halde ancak. Kulandıgınız Toz IBA %0.? ?? -Saf IBA yı nasıl istenilen oranda hazırlayıp uygulayabiliriz? Alkol içinde çözülerek hazırlanan IBA havai koklendirmede ne derece başarı gösterebilir.?
6)%98.9 saflıktaki IBA yı nasil toz halde sizn kulandıgınız sekildeki seyreltik hale getirebilirz bu konuda bildiginiz bir yöntem ve ya bir kaynak elinizde mevcut mu?"
1/ Havai koklendirme, celikle kok salma ozelligi gosteren ve saglikli olan bitkilerde, secilecek odunsu dallar ve ya govde uzerinde uygulanabilir.
2/ En iyi zaman kis sonu ve ya baharin ilk gunleri olur.
3/ Burdaki yas sorusu dallar icin sorulmussa, en genc 1 yillik surgunler uzerinde ve agac govdesinde de uygulanabilir bir yontem.
4/ Soyulacak kabuk ile uc arasinda 10cm kadar bir mesafe yeterlidir.(bu mesafe icerisinde 3-5 cift yaprak olmali) ayni dal uzerine 10-15cm aralarla birden cok havai koklemdirme yapilabilir.
5/ Toz veya sivi koklendirme hormonlari, genel olarak ayni sonucu verir.
(burada parantez acip devam ediyorum, celikle uretimde ve ya havai koklendirmede kullanilan koklendirme hormonu kullanilazsa koklenme olmazmi?
Havai koklendirme, celikle ve ya yapraktan yapilan bitki uretimlerinde bitkinin kok salmasi icin bazi hormonlara ihtiyaci var ve bu hormanlari az ve ya cok her bitki kendi salgilar ya da kimi bitkiler boyle bir hormon salgilam ozelligi olmadigi icin celikle ve ya da benzer yontemlerle uretilmesi zor ve ya imkansiz oluyor.
Yani koklendirme hormonu kullanmadan da uygun bitkilere ugun zaman ve ortamda havai koklendirme yontemini kullanarak bitki uretebilirsiniz. Koklendirici hormon kullanilirsa surec hizlanir.)
6/ Burada koklendirme hormonlari hazir satildigindan, karisimlarin nasil yapildigini bilmiyorum,. Karisimlarin icindeki meddeler belirtiliyor ama nasil bir yontemle karisim yapildigi aciklanmiyor.
|