Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mumunal
Efendim, önce teşekkür ederim,
Mutfak ve bahçeden çıkan tamamen organik olan ve bunlardan elde olunan kompostun PH 'ının ortalama ne olduğu konusunda bilgi içeren hiç bir kaynağa denk gelmedim. Bu nedenle kompostumun PH'ı 8 civarı olması normal midir, anormal mi bilemiyorum.
Saksıda, saf kompost içinde bitki yetiştirebilmek amacıyla bu kompostu kullanmam söz konusu olmayacak; ancak PH'ının makul seviyeye indirmem durumunda kullanabilirim.
|
Arkadaşım mumunal, oluşturmuş olduğun kompostun Ph nın uygun seviyelere toprak dışında getirmiş olsan bile kompost aşamasındakı organik materyalin bitkiler için alınabilir formda olmadığından bitki besini olarak değilde toprak düzenleyici olarak işlem görecektir.
Alıntı:
Kompostun, solucanların menü tercihlerine sunulması ile onlara alternatifsiz besin kaynağı olarak sunulması arasında fark olmalı diye düşünüyorum.
8 Ph düzeyindeki kompostun besin değerini arttırmak için solucanlara alternatifsiz besin kaynağı olarak vermek onları 2'inci bir şoka sokma ihtimalini göze almam gerek sanırım. (1'inci şok; solucanların toprağı, nemini yitirmiş olduğundan yağmuruda fırsat bilerek balkona çıkardım. Sistemin kurulumundaki bir hata yüzünden taban kısmının diğer bölümüne biriken suya, ya düştüler veya oraya indiler, solucanların yarısı su içinde idiler, sudakilerin de hemen hemen tamamı boğulmuşlardı.)
|
Arkadaşım solucanlar fazla sudan hoşlanmazlar zaten, sizin kompostun ph 8 olması alkali olduğunu gösterir, bu ortam onları şoka sokmaması gerekir.
Alıntı:
Özetlemek gerekirse eğer, kompostu bahçe toprağına karıştırıp zenginleştirmek yerine içeriği zaten zengin olan kompostu bitki toprağı olarak kullanmanın yolu ne olmalı.
Kompostu solucanların menüsüne sunarak zenginleştirmek de bir alternatif elbette ve hatta,
|
Arkadaşım kompostun içeriği ne kadar zengin olursa olsun bitki besini olarak kullanmak için bu kompostun içerğinin bitkiler tarafından alınabilecek forma indirgenmesi gerekmektedir.
Bu işide ancak toprak solucanlarına yaptırabiliriz, solucanlarla kompost işlemimizin amacıda buna imkan sağlasmasından ibarettir.
Çalışmalarınızı kutlar, bu alandaki deneyimlerinizin bu konu başlıklarındaki paylaşımlara sunularak bilgi sürecine katılmanızı beklerim, sevgiler saygılar sunarım.