Konu: Kayısı
View Single Post
Eski 11-01-2010, 18:24   #89
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Sn. Samsunlu 55., size 11/09/09 tarih, 73 No lu mesaj da ifade ettiğim gibi; Karadeniz Bölgesi Kayısı için uygun değildir. Yetişse de tatlı, kaliteli meyve olmaz. Bunun değişik nedenleri vardır.

1. Kayısı yaz aylarında gece serini gündüz sıcak ister ki yaprakta oluşan besinler meyvede kalsın, ve meyve TATLI olsun.
2. Kayısı "Kuru hava" ister ki hastalanmasın (Çiçek monilyası, yaprak delen)
3. Kayısı kökleri bazik veya nötr kireçli toprak ister ki karadenizin asit toprakları uygun değildir.
4. Bu özellikleri nedeniyle Şeftali den farklıdır. Karadeniz de şeftali olabilir ama kayısı???

Çeşitlere gelince; Iğdır da Aprikoz (Şalak) çeşidi erken olgunlaşır ve pazara erken girer. İnce kabukludur ,kuru maddesi düşüktür kurutmaya gelmez.

Malatya da ise ; Kuru maddesi yüksek, kurutmalık çeşitler yetişir. 3-4 kilo yaş kayısı dan 1 kilo kuru kayısı alınır. İklim ve toprak buna uygundur. Bunların (Malatya çeşitlerinin) soğuklama ihtiyacı yüksektir ve Malatya da karşılanabilir. Hasanbey, Hacıhaliloğlu, soğancı, Çöloğlu, ve şekerpare gibi çeşitler malatya ya uyar. Bunlardan Şekerpare Mersin/Mut a uyum sağlamıştır ve Hatay /Samandağında ki Sakıt çeşidi Malatya şekerpareye benzer. O yörede erkenciliği ile para eder.


Düzenleyen kgursan : 11-01-2010 saat 18:32 Neden: ek bilgi
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön