Geçmiş olsun Sn. Sındırgılı,
Bunlar yol kazaları ama tatlı kazalar. Bende çileği kimse yemeyince çürümesinler diye enzim yaptım. Enzim kaplarını ilk günler çalkalayarak meyvelerin yer değiştirmesini sağlıyormusunuz. Hem fermentasyonda hızlanıyor böylece. Benim ilk yaptığım enzim şişesinin üzeri köpüklenmeye başladı. Gaz çıkışı da hızlandı.
Bir başka gözlemim de enzim yapımında su kullandığımız için fermentasyon biraz daha yavaş gelişiyor. Belki bu yüzden üç dört ay gibi uzun sürüyor. Yoğurt kovasında yaptığım çöp kompostta gaz çıkışını daha çabuk ve aktif görmüştüm, halada öyle. Bir taraftan onda da fermentasyon devam ediyor ve zaman zaman altaki musluktan oluşan sıvıyı boşaltıyorum.
Aldığım enzim gübreyi sulandırarak evdeki Mayer Limonumu sulamakta kullanıyorum. Sıvı gübrenin etkisimi yoksa Şubat ayına yaklaşıyoruz çiçek mevsimi geldi ondan mıdır bilemiyorum? Bol miktarda tomurcuk oluştu ve bir senedir ilk defa çiçek açacak. Yolunda giden mevsimsel gelişmeyi sıvı gübreye bağlayabilirmiyiz bilemiyorum?
Fazla gelen çöp sıvısını aynı zamanda sulandırarak lavabo ve klozete döküyorum. Hanım zaten titiz olduğu için orada koku falan olmuyor ve ben olmayan kokunun değişimini gözlemleyemiyorum, ben sadece kanalizasyondaki örgütlenmeye yardımcı olsun diye döküyorum.
|