View Single Post
Eski 09-01-2010, 23:23   #184
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi indomie Mesajı Göster
İnşallah gerekli olan şeker cinsi budur. Olmaz ise pekmez kullanacağım.

Enzimin hazırlanışı konusunda kafama takılan birkaç soru var:

Oluşacak gazın dışarı atılması için hazırlamış olduğunuz düzeneğin yapımı çok kolay ve kullanışlı olacak ve bizi hergün kapak açıp kapatmaktan kurtarak. Ancak, enzim yapımı ile ilgili olarak gezmiş olduğum hiçbir sitede böyle bir düzenek görmedim. Neden acaba? Enzim yapımını anlatan bir forumda üyelerden biri "oluşan gazı dışarı çıkarmak için hergün kapağı açtığımızda içeri hava girmeyecek mi? Enzim oluşması için basınca mı itiyaç var ki tekrar kapağı kapatıyoruz?" diye bir soru sormuş ama cevap verilmemiş. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Hemen her sitede enzim oluşması için üç aylık bir süre gerektiği belirtiliyor. Herhalde bu süre, içinde bulunduğumuz kış aylarında daha da uzayabilir. Enzimin tamamen oluştuğunu nasıl anlayabileceğiz?
Sayın indomie,

Sevgi dolu sözleriniz için çok teşekkürler.

Türkiye' de şu an bulabileceğiniz kahverengi şeker bu. Bende aynı şekeri kullandım. Gerçi Sn. denizakvaryumu bu kahverengi şekerlerin doğal olmadığı, normal beyaz şekerin melasla esmerleştirildiğini söylüyor ve kutunun üzerindeki içindekiler kısmını okursanız Şeker/şeker kamışı melası yazısını göreceksiniz. Büyük bir ihtimalle doğruluk payı yüksek. Ama başka çeremiz yok. Bir başka çözümde söylediğiniz gibi aynı işlemi pekmezle yapmak.

Enzimin yapımı konusunda bir basınca ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Onun için bu gaz boşaltma sistemini uyguladım. Çünki burada asıl olan fermentasyon işleminin oksijensiz bir ortamda yapılması.

Eğer kapağı hergün açıp oluşan karbondioksit gazını dışarı çıkarmazsanız oluşacak basınç eğer kabınız cam gibi kırılgan bir madde ise tamamen dağılabilir veya esnek bir malzeme ise deforme olabilir.

Burada yaptığımız düzenek kavanoz veya şişenin içine oksijen girmeden içerdeki karbondioksit gazını dışarı atmak için düşünülmüştür.

Fermentasyon süreci ortam ısına bağlı olarak elbette bu mevsimde daha uzun sürecektir. Sıcak havalarda fermentasyonun daha hızlı oluştuğu bilinen bir gerçek.

Enzimin tamamen oluştuğunu anlamanın en kesin ve bilinen yolu enzimin pH değerini ölçerek tesbit etmek olacaktır sanırım. Fakat görsel olarakta bu yaptığımız düzenek sayesinde fermentasyon sonucu oluşan gazın kabarcıklar şeklinde suyu fokurdattığını göreceksiniz.

Eğer gaz çıkışı durmuş ise fermentasyon sona ermiştir diye düşünebiliriz. Birde arkadaşların resimlerini paylaştığı hava kilidi ve benim ondan esinlenerek yaptığım U şeklindeki hortum düzeneğinde U nun kollarındaki su seviyelerini kontrol ettiğinizde basınç olan taraftaki su seviyesinin daha düşük olduğunu görüyorsunuz ve bu da size içerde hala gaz üretiminin devam ettiğini, dolayısıyla fermentasyonun sürdüğünü gösteriyor.

Bu konuda bende sizin kadar acemiyim ve bende iki gün önce meyveleri suya koydum. İlgi ve sabırsızlıkla bekliyorum. Bu aralar arkadaşların dediği gibi elime geçen her kabı bir şekilde değerlendirmeye çalışıyorum.

Epeyden beri aklımda idi ama Sn. denizakvaryumu' nun paylaşımından sonra şimdi de evde şarap yapımına kafam takıldı ama ruhsat almak sıkıntısı var. (İçişleri bakanlığından)

İnternette bulduğunuz link aynı bizim paylaşımlarımız gibi suyunun suyu bir paylaşım. Benim konu başlığında verdiğim linki açan Thailand' lı doktordan bahsediyor ve hep aynı şeylerden bahsediyor. Enzimin ne kadar dayandığı konusunda kesin bir bilgi yok. Onu yaşayıp göreceğiz.

Desteğiniz ve iyi dilekleriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön