View Single Post
Eski 09-01-2010, 12:47   #1115
syıldıran
Ağaç Dostu

syıldıran's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sayın Syıldıran'a katılmamak elde değil. Bizim yörede Vertisilyum hastalığı fazla yaygın değil. Sanırım ithal edilen türler henüz buralara ulaşmadığından olsa gerek.
Aslında o yöredeki yaygın türleri yetiştirmek yerine hızlı verim almak için ithal türlere yönelmenin GDO'lu ürün kullanmaktan farklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü kafa karışıklığından dolayı GDO'nun ne olduğu bilinmiyor. GDO'lu ürün olarak hormonlu domatesler vb. televizyonlarda bolca gösteriliyor. Aslında GDO'lu ürünler, belli bir yöreye uyum sağlaması için genleriyle oynanmış ürünlerden başka bir şey değil. Örneğin kuraklığıa daha dayanıklı domates, şeker oranı yüksek şeker pancarı vs.
Bitki floraları milyonlarca yılda oluşan süreçler. Bir türü, bir başka bölgede yetiştirmek için uzun yıllar inceleme ve gözlem gerekir diye düşünüyorum. Ki Türkiye'de bunun yapıldığını düşünmüyorum. Birisi bir türü getiriyor bir kaç deneme yapıyor, iyi verim alırsa başlıyor pazarlamaya.
Oysa yukarıda belirrtiğim gibi bu süreç çok uzun olmalı, denetim altına alınan alanlarda üretilerek ayrıntılı gözlemler yapılmalı. Bu yüzden herhangi bir yörenin orjinal türlerini korumak, onların gelişimini ve yaygınlaşmasını sağlamak daha yaralıdır diye düşünüyorum. Böylelikle daha sağlıklı, dayanıklı ve ağaç başına verimi yüksek bahçeler kurmuş oluruz.
Merhabalar ,
Şu dönemler bizim bölgede çekişte , memecik , palamut türü zeytin hasat dönemi. Bende zeytrin hasadıyla uğraşmaktan bir müddettir forumdan uzak kaldım. Sn. acemi_çaylak ile aynı görüşteyim. Manzalina türü zeytin fidanlarının ülkemize ilk getirilişi yaklaşık 25 yıl kadar öncedir. Bu fidanlar ile ülkemize gelen Verticilum hastalığı yaklaşık olarak 10 - 12 yıldır etkili olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere hastalığın etkili olması için yaklaşık olarak 15 yıl gibi bir zaman geçmesi gerekmektedir. Uzun uzadıya gerekli her türlü araştırma inceleme laboratuar analizleri yapılmadan getirilen ithal fidanlar ne yazıktır ki böyle sorunlara yol açabiliyor. Ve gene ne yazıktır ki uluslararası büyük firmalar ürettikleri ilaç , fidan vb. ürünleri için ülkemiz doğasını bir deneme tahtası olarak kullanmaktan çekinmiyorlar. Saygı ve selamlarımla . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön