View Single Post
Eski 08-01-2010, 12:28   #752
bursaranger
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-01-2010
2004 yılında BURSA-yenişehir-barcın köyüne 7 dönüme ceviz bahçesi kurdum.ceviz şansa bırakılmaz.sertifikalı fidan anlaşması yapmıştım.fakat köyde duran babam benden önce davranıp,orman işletmesinden emekli olan birinden aşı diye fidanları almış,mecburen onları diktik.bu sene bayağı verim verdi.fakat çoğu şebin çıktı.5 tane kadar kaplan çıktı.ben bu ceviz fidanlığına hiçbir ilaç yapmadım.sadece diplerini hersene belledim.sulamasını yaptım.fidanlar şu anda süper durumda.fakat sertifikalı ceviz almadığımız için işimiz şansa kaldı.ben burdan ceviz bahçesi kuracaklara muhakkak sertifikalı aşı fidan alıp dikmelerini öneriyorum.iklimi soğuk olan iller bilecik cinsi aşı fidan ve tozlayıcısını alsın.forumda bir arkadaş tohumdan üretmek için dik olarak toprağa gömdüğünü söylemiş.ceviz toprağa yan olarak konur.kök aşağıya,fidan yukarıya gider.burada bir hemşerim daha var.forumda gördüm.ceviz bahçesi kurmuş.çok isabetli karar almış.bizim yenişehir ilçesi ceviz için ideal bir yer.benim bahçe kurduğum yerde karga dikimi bir ceviz vardı.süper verim alıyorduk.hatta ceviz fidanı yetiştiricileri ondan aşı çubuğu alıyordu.bende dedim karga dikimi böyle verim veriyorsa aşı fidan nasıl olmaz diyerek o bölgeye bahçeyi kurdum.ceviz meyvesi sırıkla dokunmaz,döküleni toplarsın.güneşte kurutulmaz,gölgede kurutursun.fakat bizim köylerde bunun tam tersi işlem yapılıyor.ceviz ağacına sırık vurursan bir sene meyve verir,bir sene vermez.gözenekler zedelenir.kapama ceviz bahçeleri en ideal dikim şeklidir.yani anlıyacağınız ceviz en güzel yatırım şeklidir.saygılar...

bursaranger Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön