Bence sizin gardenya ital olmayandan. Ben 2 kere ital aldım yaşatamadım. Geçen sene seradan aldığım yerli gardenyamın durumu gayet iyi. Biraz yaprak döktü ama en azından yaşama belirtisi var. Yeni filiz ve tomurcukları var. Devamlı demir verilmemeli diye düşünüyorum. Bu işlemi ayda bir yapsanız bitki için daha iyi olur. Zaten verdiğiniz demir bitkide hemen işe yaramaz. Bir iki ay geçmeli...Limon tuzuda aynı bence. Bitkiye fazlası zarar diye düşünüyorum.
Budama işine gelince ya ekimde yapmalıydınız ya da mart ayına bırakın derim. Toprak değişimide aynı zamanlarda olmalı...Budamada forma sokmam için; göze çok hoş gelmeyen dallardan kırpma yapınız. Ama tam bir budama ise bahsiniz hasta dallarla cılız dalları başlangıç yerinden kesin. sağlıklı olanları ise ana gövdeden sonra göz şeklinde boğumlar olur. Bu boğumların üçüncüsünden sonra keserek budamayı gerçekleştirebilirsiniz. Kısa dallarınsa sadece uçlarından almanız sürgün vermeyi tetikler. Dediğim boğumlar bitkinin sürgün verecek yerleridir...Ayrıca bitki nasıl budanır başlığı altında araştırma yapmanız çok işinize yarar. Görsel olarak görmekte fayda var. Yanlış buda bitkinin küsmesine, formunda şekil bozukluklarına ve hatta dallarda kurumaya bile sebebiyet verebilir...
Şayet yanlışım olduysa şimdiden özür dilerim... Ya da bilmediklerim, yanlış bildiklerim...
Bunları sadece deneyerek öğrendiğim için sizlerle paylaşıyorum...
SEVGİYLE KALIN...
|