Selamlar geçen yıl aynı sorunla karşılaşan bir kaç arkadaş olmuştu.Kendi tecrübelerime dayanarak yardımcı olayım.Eğer tohumlar çürüme yapıyorsa yeterli sıcaklık ve nem sağlanmamamıştır.Peçete içinde nemlendirme yöntemi ilede çimlendirme yapabilirsiniz.Bu toprakta çimlendirmeden daha garantili bir yöntemdir.karışımda çimlendirdiğinizde tohumun kabuğu üzerinde kalıp ilk yapraklarının açamamasına sebep olabiliyor.Eğer sıcaklık ortamınız 23 ile 27 derece arası değil ise mart ayında çimlendirseniz başarı oranı yüksek olur.Geçen yıl bu siteden aynı kişiden aldığımız aynı cins tohumlar çoğu arkadaşta çimlenmemişti.Deneme mahiyetinde bana hediye gönderilen tohumlar ise %98 oranında çimlendi .Şu ana kadarda hiç fire vermedi.Geçen yıl şubat ayında ekim yapmıştık.Ocak ayında ekerseniz yıl sonuna kadar çiçeklerini görme şansınız yüksek.Mart veya nisan ayında ekerseniz bir yıl daha beklemek zorundasınız.Bende çimlendirme işini evde yapmıyorum iş yerinde buharla ısındığımız için sıcaklığı istenilen yüksekliğe ayarlıyabiliyorsunuz.Tek sorun nemin olmayışı onuda günde 3 kere sisleme yöntemi ile sağlıyorum bitkilere.Eğer çimlendirmede bir aksilik yaşarsanız geçen yıldan kalan tohumların hepsini çimlendirmeye aldım .Çimlendirme sağlayamayan arkadaşlarla geçen yılki olduğu gibi paylaşabilirim.
Saygılarımla
|