Sayın Dudi,
Özelden yazdığım mesajlarda belirtmiştim. İlk ektiğim tohumlardan sadece bir tanesi 15-16 gün sonra çimlendi. Diğerlerini bir ay kadar bekledim çıkmayınca toprağı karıştırdım. Bir kısmını sanırım çürüme nedeniyle bulamadım, bulduklarımı farklı bir toprağa aktardım. Aynı toprağa yanyana ektiğim 5-6 tohumdan biri çıkıyor, diğerleri çıkmıyor veya çürüyor. Belki içlerinde en güçlü olan tohumdur çimlenen bilemiyorum.
Sayın sagdil,
Benimde çimlenen iki tohumdan, tohum keseciği birinde yaklaşık 10, diğerinde 5 gündür duruyor. Gelişimine zararı olmasın diye dokunmuyorumda. Kozadan çıkan kelebeğin kendi doğal gelişimini tamamlaması gerektiği gibi.
Bilemiyorum. Belkide sayın kalambaklının dediği gibi, bitkilerin uyuma dönemi olduğu gibi tohumlarında uyuma dönemi vardır ve kış aylarında tohumların çimlenme oranı düşük oluyordur. Forumda adeniumla ilgili başlıkta çimlenme oranının yüksek olduğundan bahseden kişilerin ekim tarihlerine dikkat edilirse hep, ilkbahar ayları olduğu görülecektir. Ben şimdilik bırakıyorum. Ektiklerimden çimlenen çimlenir, kalan tohumları Mart-Nisan gibi ekmeyi düşünüyorum.
|