View Single Post
Eski 03-01-2010, 13:17   #275
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Malç ve leonardit için tam zamanı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Ağaçlar için aynen sizin söylediğiniz tarzda şu yağmurlar sonunda toprak tava gelince uygulama yapacağım. Ben daha çok sizin sındırgılı ya yazdığınız gibi sebzeler için uygulamanın bahardan hemen önce Şubat sonu Mart başı günlerinde uygulamayı düşünüyordum. Amatör bahçecilik yaptığım için sebze bahçem 60 m2 civarında. Ve biraz rüzgarlı. Bu nedenle malç için saman yerine siyah renkli örgülü naylon kullanıyorum. Bunun solucanlara ve yabani otların yokedilmesine yararlı olabileceğini duymuş ve okumuştum. Hatta gübre ile birlikte yaptığım kompostuda solucanları ile birlikte sebze bahçemin üstüne serip solucanlara zarar vermeden belleme yapıyorum. Üstünüde malç olarak bahsettiğim naylonu seriyorum. Ne dersiniz, yaptığım uygulama doğrumu?

Ayrıca sebze fidelerinin dikiminden önce tava gelmiş veya getirdiğim sebze bahçemin bölümlerine sıra ile 15 er gün sağlam siyah bir örtüyü yabani otların tohumlarının yokedilmesi için seriyordum. Bu uygulama için ne diyorsunuz?

Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşım uygulamalarında bazı aksaklıklar gördüğümden bazı uyarılarım olacak, yağmurların sonunu ve toprağın tava gelmesini beklemen hata, senin zaman kaybetmen demek, toprağın senin uyguladığın gübre ve leonarditle birlikte tava gelmesi gerekiyor, tava gemiş toprak işlem yapman zaten normal.

Arkadaşım kışın naylon malç uygulaman yerinde bir uygulama değil, kışın yağan yağmurlarla toprak bol azot kazanmakta, naylon altında kalan toprak parçası bu yağmurlardan faydalanamaz, bizim saman malçını önermemizin nedeni bu yağmurlardan fayda sağlamaktır, samanın rüzgarlardan etkilerine karşı samanı yağmurlu havada uyguluyarak ıslanmasını sağlarsan, samanın rüzgarla savrulmasının da önüne geçilmiş olursun.

Bizim bu uygulamamız toprak altı canlılarını kışın bu sert etkilerinden koruyarak, beslenme ve barınmalarına destek oluşturarak, topraktaki faaliyetlerinin devamını sağlıyarak topraklarımıza uyguladığımız gübre ve minerallerin işlenmelerini toprak tava gelmeden öne almaktır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön