Sevgili Nejla,
Tohumdan çiçeğe geçen süre oldukça uzun. 3-4 yıl gibi
Metnin tam çevirisini ilerde ekleyebilirim ancak acil yardım olarak kısa özet yaparsak şunlar anlatılmış:
Herşeyden önce tohumun
çimlenme özelliğinin kontrol edilmesi gerektiği anlatılıyor. Şöyle ki, siyah kağıda benzer tohumu parmaklarınızın arasına alıp, orta kısmında küçük bir çıkıntıyı hissetmeye çalışacaz . Bu kabarıklık yoksa boşuna beklersiniz diyor. Bu kabarıklık embriyonun olduğu bölge imiş.
Çimlendirmek için iki yöntem önerilmiş:
**
Birinci yöntem klasik cocopeat'de gerçekleşen çimlenme.
Toprak olarak cocpeat tableti ya da cocopeat kullanılmış. Menekşe çeliklerinde kullandığımız kapaklı şeffaf kutularda , nemi sürekli kontrol ederek, ılığa yakın su ile ılık bir ortamda çimlendirilmesi gerektiği anlatılmış. Cocopeatin, tohumun göbek ya da embriyonun olduğu bölgeyi kapatmasına dikkat edin deniliyor. Tohumun çimlenmesi 4 haftayı bulabiliyor.
** İkinci yöntem ise ılık suda, ılık ortamda yapılan çimlendirme. Linki incelediğinde görebiliyorsun. Suyu her hafta değiştirin ve ılık kalmasına özen gösterin diyor.
Her iki yöntemde de bol ışıklı ortam öneriliyor. Çıkan filizlerin seyreltik dengeli NPK ile gübrelenebileceği de anlatılmış. Normalde 1 litreye 1 tatlı kaşığı önerilmişse, yarım kaşık kullanarak seyreltebiliriz diye düşünüyorum.
Bence tohum sayın fazla ise her iki yöntemi de dene ve sonuçlarını bizlerle paylaş. Teorik bilgiye, pratiğin verdiği yanıtı birlikte görelim
