View Single Post
Eski 31-12-2009, 21:49   #26
kimlik66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-12-2009
Şehir: Kanada
Mesajlar: 3
Sayin Halil Bey;
Guzel Anadolumuzun vazgecilmez gida zenginligi kaynaklarindan biri olan pekmez ile ilgili detayli ve oldukca aydinlatici bilgileriniz icin size gurbet diyarlarindan derin hurmet ve saygilarimi sunuyorum.

Pekmezle ilgili cok sey biliyorudum, ancak Gunbali pekmezini sizden ogrendim -- ne kadar harika bir pekmezmis!

Ben deniz aslen Adiyaman, Nemrut dagi eteklerinde son derece sirin bir Anadolu koyunde dogup buydum. Sozknusu koyde insanlar her yaz bembayaz toprak-sirali pekmez yaparlardi. Bu pekmezi genelde hosaf, tahin, **** badem, ceviz, antepfistik ezmeyle karisik, **** yogurtla, **** taze cokelekle karistirip tuketirdik. Ancak benim en sevdigim kullanimsa pekmez serbetiydi! Yaz, kis bilhassa Nemrutun amansiz kis aylarinda sozkonusu serbeti icmenin tadi bir baskaydi. Her tur hastaliktan bizi koruyup, dinc tutardi. Yapimi son derece basit:
>> Biraz pekmez,
>> Buz gibi kaynak suyu (normal su yerine karbonatli su kullanirsaniz aynen gazoz / mesrubat gibi super bir serbet elde edersiniz.
>> Birzcik gercek, eksi nar eksisi (yoksa limonda kullanilabilr).
Hepsi bu kadar basit.
Bu tarifeyi okuyan arkadaslara hemen bir sise Sarikiz maden suyu alip evde denemelerini tavsiye edrim. Tabii bu arada gercek nar eksisi (yoksa taze limon) eklemeyide unutmayiniz.

Aslinda pekmezden cok sey elde edilip, ve boylelikle hem insanlarimizin daha saglikli beslenmesini saglsmis oluruz, hemde ulkemiz ekonomisine daha fazla yeni gelir kaynaklari yaratmis oluruz.

Mesela bundan kisa bir sure once Kuba (Havana)'ya tatile gitmistim. Sozkonusu ulkede seker kamisi son derece bol. Kuba'lilar bu seker kamisinin suyunu kaynatarak bizim pekmeze benzer bir surup elde etmisler ve bu suruptanda karbonatli su ve limon karsimli cok lezzetli ve ferahlatici bir mesrubat uretip Kuba'nin her kosesinde kapis, kapis satiyorlar.

Dilegim, insallah, Turkiyemizdede pekmez kaynakli, nar eksili bir mesrubatin bir an once urtilip piyasaya surulmesidir.

Bu formda bulunan butun arkadsalara hurmetler, selamlar

Mehmet Karahanli

kimlik66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön