View Single Post
Eski 31-12-2009, 09:11   #1113
syıldıran
Ağaç Dostu

syıldıran's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memm Mesajı Göster
sayın site üyeleri manzalina hakkında kıymetli bilgilerinizden istifade etmek istiyorum
Aydın Kuyucakta bulunan zeytin bahçeme 100 adet manzalina zeytin fidanını bir yıl önce diktim,şu an bir sorun yok beni endişelendiren sitede de okudum ve manzalina dikenlerden
duyduğuma göre manzalinalar kuruyor.

Manzalina nın kurumaması için önerileriniz ve tavsiyeleriniz nedir
Teşekürler
Sn. memm ,
Ziraat mühendisi veya teknisyeni değilim , zeytin ziraatide yapmakta olduğumdan bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. Zeytin ağaçlarının ve özellikle manzalina türünün kurumasına sebep olan hastalık Verticilum denen bir virüsten kaynaklanan hastalık. Maalesef bu güne kadar pansuman tedbirler haricinde köklü bir çaresi yok. Bütün zeytin türlerine bulaşabiliyor. Bazı türler dayanıklı bazı türler dayanıksız. Dikmiş olduğunuz manzalina türüde bu hastalığa dayanıksız bir tür. Bu hastalık ülkemize İspanyadan getirilen manzalina türü zeytin fidanları ile beraber geldiği konusunda bir çok yazı var.
Delice üzerine aşılanmış türler bu hastalığa karşı biraz daha dayanıklı oluyorlar diye biliyorum. Fidan/ağaçlarınızı korumak amacıyla yapabilecekleriniz ; Toprağı derin işlemeyin , içerisinde su birikmesin ve yapabiliyorsanız damla sulama sistemi yapın. Selamlar .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön