Konu: Nergis
View Single Post
Eski 29-12-2009, 21:01   #448
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi triple Mesajı Göster
Sayın pira !!
yanlış nerde acaba!?
Yaklaşık 60 yıldır aileme ait olan mordogan bolgesindeki arazide her yıl binlerce nergis acmakta hatta nergis tarlası diye bildigimiz alanı asla surdurmeyiz ve orayı ozelikle koruruz . Soganlar her yıl binlerce nergis acar . yıllardır yanlış mı yapiyoruz? Kesin olarak ne yapmalıyız bu nergisleri her yıl sokup yeniden mi dikecez ? nergis çok hassas bir bitki..
Her yıl aynı toprağa kesinlikle dikilmemeli.. demişsiniz....
Siz hastalık açısından şanslı bir yerdesiniz..veya nergis tarlanızın konumu ve yapısı hastalıklara davet çıkarmayan bir yerde..
Oysa benim anladığım kadarıyla Karaburun'da nergisçilik yok olma aşamasına gelmiş..
Bakın,Karaburun Belediyesinin sitesinde şöyle yazılı:

...İlçemizde yetişen ve kendine özgü güzel kokusuyla çok sevilen nergis ve sümbül ise doğrudan İstanbul ve Ankara’ya gönderilmekte ve Karaburun’a önemli bir ekonomik katkı sağlamaktadır. Ancak son yıllarda ortaya çıkan bir hastalık nedeniyle bazı yörelerimizde (örneğin, Mordoğan ve civarı) bu üretim tamamen yok olmuştur. Son dönemde bu çiçekler ilçemiz civarında ve çok dar bir alanda yetiştirilmektedir.
http://www.karaburun.bel.tr/kara/kar...syoekonomi.asp

Ayrıca Ege Üniversitesinin Karaburun ve Mordoğan nergis üreticilerinin sorunlarıyla ilgili aşağıdaki linki açarak tamamını okumanızı dilerim..

http://209.85.229.132/search?q=cache...&ct=clnk&gl=tr
O araştırmada şöyle yazılı:

...Hastalık bulunan tarlada nasıl bir önlem alındığı incelendiğinde; üreticilerden %36’sının başka araziye dikim yaptıkları,%64’ünün ise herhangi bir önlem almadıkları dikkati çekmektedir.Ayrıca soğan sökümü yapan tüm üreticiler bitki artıklarını yaktıklarını bildirmişlerdir

Yani,sürekli aynı toprakta nergis üretmek risklidir..
Ben bunu anlıyorum.
Aynı toprağa yıllarca nergis ekmek zorunda kalsanız bile bir takım tedbirler almanız ve toprağınızı islah etmeniz şarttır.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön