View Single Post
Eski 29-11-2006, 10:16   #16
turunç
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2006
Size denemesini de yaptığım bir uygulamayı aktarayım;

Meyve ağaçları zamanla doğal olarak yaşlanırlar ve meyve miktarında büyük bir düşüş gözlenir. Bu sebeple aşı yerinin üst tarafında bir yerden olmak üzere gençleştirme budaması yapılır. Bu budamadan sonra ağaç budanan yerin hemen altından yeni sürgünler vererek hayatını devam ettirir. Bu arada bu işlem ağacın ömrünü ortalama bir rakam verirsek 8-10 yıl daha uzatır. Yeniden bol meyve vermeye başlar.

Geçen yaz görümcemin yazlığına balıkesire gitmiştik. Bahçeyi gezdirdikten sonra bana bir kiraz ağacını gösterip bu ağacın kurumaya başladığını ne yapması gerektiğini sordu. Aklıma hemen yukarıda anlattığım işlem geldi. Baktım ağaç kendini kurtarabilmek için aşının hemen üzerinden o koca gövdeden sürgün vermiş. Bunlar uyur gözler. Böyle durumlar için varlar. Hemen ağacın sürgün veren yarinin üstünden budadık. Acayip zor oldu çünkü testere uyduruktu. Neyse; yaz sonunda yazlıktan döndüler. İlk sorduğum kirazın durumu oldu. Harika büyümüş ve boy atmışlar sürgünlerimiz. Fakat 3 sürgünden en güçlü olanını bırakıp diğerlerini budayın demiştim. Kıyamamışlar.

Bu hikayeden yola çıkarak ağaçlarda budamanın hayat bile kurtardığını anlatmak istedim. Sadece hayat kurtarmakla kalmayıp aynı zamanda ağacın ömrünüde uzatıyor. Acaba bizim bonsailerinde ömrü bu sayede uzuyor olmasın)

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön