View Single Post
Eski 29-11-2006, 05:46   #18
Halit Togay
Ağaç Dostu

Halit Togay's Avatar

Giriş Tarihi: 30-09-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ant28
Birde ''döngel'' gerçi yöre ağzıyla ''töngel'' denen meyva için bir çok yerde muşmula deniliyor. Benim bildiğim muşmulaya'da yeni dünya denildiğine göre bu iş bayağı karışık bir mesele aslında.
Yeni dünya malta eriği için kullanılıyor.
Yeni dünya ve malta eriği Türkçe Bitki Adları Sözlüğü' nde yok . Bakın bu bitki sözlüğün eksik taraflarından biri.
Turhan Baytop hocanın bu eseri 508 sayfa tutuyor. Köy kahvelerinde köylü gruplarına sorularak hazırlanmış hatta pazarda satılan bitkilerde tür tayini tam yapılamadığı için alınıp yetiştirilmiş ve tohumu kökü görülüp tanınmış. Bir köylünün verdiği isim başka köylülere ve hatta başka köylerden köylülere sorulmuş .
Yazar yalnız Türkçe'de değil yabancı dillerde yayınlanmış Türkçe bitki adları sözlüklerinden de haberdar. Hatta Azerbaycan'da böyle bir kitap 1935 te yayınlanmış ben de buradan öğrendim.
200 e yakın sayfası renkli resimli. Bence herkes bu kitaptan bir adet bulmaya çalışsın (Türk Dil Kurumu 578 nolu yayını) ardından bu sözlüğün eksik taraflarını aramaya çalışalım. Bendeki nüshanın içinde Anadolu'da dolaşırken tuttuğum notların kağıtları var ve sayfa kenarlarında da birçok yazı. Yoksa kitabın tamamını burada site üyelerinin çabalarıyla yazmak neredeyse mümkün değil . Zaten buraya yazılan malumatın bilimsel güvenilirliğini nasıl denetleyeceğiz diye bir meselemiz de olacaktır.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön