Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismail karnak
Sn.Tekin,
Dün akşam aynı tohumdan ağaç yetiştiren birkaç kişiyle görüştüm. Ve aynı anaç tohum gibi ürün verdiğini ifade ediyorlar. Fakat dölleme konusu net değil. çünki 30 adetlik 6-7 yıllık bahçe de geçen yıl ağaç başına 20-30 adet ceviz olmuş. Ve bu bahçe de yakınlarda başka ceviz ağacı yok. Ve bu yaşdaki ağaçlarda daha fazla ürün olması gerekirmi bilmiyorum.
Bir başka kişinin bu tohumdan ürettiği ve şuan 5-6 yıllık olan ağaçlarından geçen yıl ağaç başına yaklaşık 1 er dolu yani 7-8 er kg ceviz almış ama bu ağaçların 15-50mt civarında farklı ceviz ağaçları varmış.
Şimde bende düşünüyorum. Bu bahçeye dölleyici ağaç dikmem gerekiyormu.? ve bunun metodu ,sayısı,mesafesi ve aralıkları nasıl olmalı.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Şimdi
|
Müseade ederseniz birkaç şey söylemek istiyorum.
Biliyorsunuz ki ceviz ağaçlarında döllenme rüzgarla olur. Bir ceviz ağacında dişi ve erkek çiçek bulunur fakat dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşması 10-15 günlük fark gösterebilir. Dolayısıyla tek çeşitten bahçe yapılırsa gereken verim alınamaz. Bu nedenle en az iki çeşitten kapama bahçe yapmalıdır. Genç ağaçlarda döllenme 150-200 metre mesafeden dahi olur. Ağaçlar yaşlanıp rüzgar sirkilasyonu azalırsa bu mesafa 80-90 metreye düşebilir.