bahçemden son görüntüler
Sevgili Dostlar kış mevsiminin başlamasıyla bahçeyede gitmemiz zorlaştı.Ancak 1,5 ay sonunda cumartesi ve pazar günü oğlumla birlikte hem tarlanın son durumunu hemde bir adet papaz eriği, 1 adet nektari, 2 adet şeftali ve bir kaç çalı normunda bitkiyi dikmeye gittik. Yağmur suları bağın meyilli kısmından dereye akarken kanallar oluşturmuş. Tarlayı dozerle düzeltikten sonra çekip yeniden diktiğimiz meyva ağaçlarında ve zeytinlerde çok güzel gelişmelerini gördüm. Özellikle tüplü aldığım zeytin ağaçlarımın neden gelişmediğini sevgili cey cey dostumdan öğrendim. Tüplü fidanların poşetini yırtıp zeytin fidanlarını dikmiştik. Tüplü fidanların toprakları kil ve deniz kumu görünümde bir topraktı. Bu toprağın özelliği sürekli nemli kalması gerekirmiş. Oysa biz haftada bir hatta 15 günde bir suladığımız için toprak suyu emdiğinden killi toprak sertleşip kaya normunu alıyormuş. Yaptığımız hatayı yeni uygulamalarda düzeltmeye çalıştık. Çukur kazıldıktan sonra yeni fidanın topraklarını belli bir süre nemli tutması için Sutut maddesinden çukura koyduktan sonra sulandırıp içine fidanı koyup toprakla kapattık. bir buçuk ay geçti yeni yerlerinde ağaçların yapraklarında canlanma gözledim.
|